Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Freja Kalderén

Freja Kalderén

Praktikant bidrar till nya kommunikationsperspektiv på Trafikverket

Freja Kalderén vill ha ett spännande och mångsidigt arbete och hon tycker Trafikverket är en perfekt arbetsplats för detta.

I två månader är Freja Kalderén kommunikationspraktikant på Underhåll Syd.

Hon fick Trafikverket rekommenderat till sig av en kursare som har sommarjobbat här.

– Jag tyckte att det vore spännande att vara på en myndighet som jobbar med så komplexa samhällsfrågor och kommunicerar med en väldigt bred målgrupp, säger Freja.

Att utveckla och förverkliga med praktik

Praktiken ingår i en masterutbildning i strategisk kommunikation på Lunds universitet. Tidigare har Freja läst medie- och kommunikationsvetenskap och statsvetenskap i Lund och pluggat internationell kommunikation och genusstudier i Amsterdam. Praktiken är ett bra sätt för henne att upptäcka hur hon kan utvecklas, men också för att testa sina kunskaper från utbildningen.

– Det är väldigt spännande att få omsätta allt det jag har lärt mig till något verkligt som berör så många människor i vardagen, berättar Freja. Det bästa tycker hon är att Trafikverket är en välkomnande arbetsplats och att hennes handledare, Anneli Nilsson, tar med henne på många olika uppdrag. Det ger en värdefull inblick i verksamheten. Arbetet är varierat och växlar mellan att vara operativt och strategiskt kommunikationsarbete.

Mångsidig kommunikation ger nya perspektiv

Freja får insikter om hur arbetet med kommunikation kan gå till och lär sig samtidigt mycket nytt. Under praktiktiden har hon bland annat varit med på ledningsgruppsmöte, arbetat på strategier och på kommunikationsplanen för den kommande reparationen av Ölandsbron, deltagit i möten och workshops för att bidra med sina kunskaper och kommunikationsperspektiv samt skrivit artiklar. Freja får ständigt nya insikter i hur omfattande Trafikverkets verksamhet är.

– Det roligaste är när jag börjar gräva i en fråga som inte verkar så komplicerad, men som blir allt mer komplex. Det dyker hela tiden upp nya samhällsaspekter som vi måste ta hänsyn till. Det är utmanande, men väldigt roligt! Efter jul går hon tillbaka till studierna; hon ska skriva sin masteruppsats. Sedan bär det av ut i verkligheten för att jobba med kommunikation.

– Om jag får välja blir det på en myndighet eller i en intresseorganisation. Jag har lärt mig väldigt mycket här på Trafikverket. Nu kan jag hänga med i de flesta av förkortningarna också, säger hon och skrattar.

Namn: Freja Kalderén

Ålder: 25 år

Bakgrund: Master i strategisk kommunikation vid Lunds universitet

Arbetsort: Malmö, inom Underhåll Syd kommunikation