Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Med sikte mot en hållbar infrastruktur

Traineeperioden är skräddarsydd för Sandras yrke som analytiker inom planering av vägunderhållsåtgärder.

Redan när Sandra Teglund började på Trafikverkets traineeprogram visste hon vilken tjänst hon skulle få efter utbildningsprogrammet och vem hennes chef skulle bli.

– Jag har byggt upp mitt traineeprogram med praktikplatser tillsammans med min chef och handledare, säger Sandra Teglund som hittills gått tolv av traineeprogrammets 18 månader.

Sandra har fått erfarenhet av arbetsområden som förbereder henne för yrket men som också utgår från hennes egen nyfikenhet och ger en överblick av branschen. En gemensam del ingår också för alla i traineeprogrammet med studiebesök på olika organisationer inom transport- och infrastruktursektorn. Sandra har fått utbildning i ledarskap, järnvägsteknik, vägteknik och dessutom fått delta i flera branschmässor.

– Jag håller på att utveckla en bra grund inför min framtida tjänst som analytiker inom planering av vägunderhållsåtgärder. Under traineeperioden har jag också fått förståelse för de delar som angränsar till området, säger Sandra.

Praktikplatserna har varit många. Bland annat har hon varit utomlands vid Englands järnvägsförvaltare med inriktning mot livscykelkostnader. Praktiken har även varit på arbetsplatser som gett förståelse för nybyggnationer, som en kontrast till hennes kommande arbete med underhåll.

– På mina resterande praktikplatser kommer jag lära mig mer om hur planeringen kan se ut inom olika delar av verket för att jag ska förstår hur de arbetar och för att jag ska knyta kontakter inför min framtida tjänst.

Sandra Teglund förväntar sig en kommande yrkesroll med ett brett kontaktnät och med samarbete mellan många av Trafikverkets avdelningar.

– Jag tänker mig att traineeprogrammet är lite som en kickstart, eftersom jag hinner se så mycket av branschen, mer än många andra hinner se under ett helt yrkesliv. Jag tror att jag kommer att kunna påverka innehållet i min tjänst eftersom jag nu vet vad det finns för möjligheter inom Trafikverket, säger hon.

Hennes uppfattning är att både nuvarande och tidigare traineer har ett väldigt gott rykte inom organisationen eftersom de ses som nyfikna, drivna och självgående.

– Tidigare traineer som jag träffat har ofta positioner där de får ta mycket ansvar och ges stort förtroende. Jag tänker mig att programmet kommer att vara en genväg för mig att få jobba med utmanande arbetsuppgifter, säger Sandra.

En av anledningarna till att hon sökte sig till Trafikverket var eftersom de har stor påverkan på samhällsutvecklingen, med miljöåtgärder som bland annat ekodukter mellan naturområden, grodpassager och bulleråtgärder.

– Det läggs mycket resurser på miljöfrågor. Miljöspecialister är involverade i så gott som alla projekt och jag märker att miljötänket prioriteras, säger Sandra Teglund.

Text: Christine Brorsson

 

Sandra Teglund

Utbildning: Industriell ekonomi vid Chalmers tekniska högskola

Mål: Arbeta strategiskt med ansvarskrävande arbetsuppgifter i en ledarroll.