Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

"Det är ganska häftigt att ta ansvar för skattepengar"

Varje år tar Trafikverket in nyexaminerade studenter till sitt traineeprogram. Veronika Martini är en av de utvalda. ”Hela traineeprogrammet är en enda lång kompetensutveckling", konstaterar hon.

Trafikverkets traineeprogram ger deltagarna en bred kunskap om organisationens roll, verksamhetsområden och arbetsmetoder.Förutom möjligheten att bygga egna nätverk får de också stöd till fortsatt personlig och yrkesmässig utveckling. Traineeprogrammet blandar gemensamma och individuella utvecklingsplaner med praktik och arbete inom olika verksamhetsområden, både innanför och utanför Trafikverkets väggar.

– Vi får en bred inblick i både Trafikverket och intressenter runtomkring. Jag har till exempel varit i Schweiz under sex veckor, där man till skillnad mot hur det kanske ser ut här i Sverige är väldigt nöjda med sin järnväg.

veronikas bas är avdelningen för planering och järnvägsunderhåll, som sysslar med att nationellt planera och prioritera underhåll.

– Vi bestämmer vad som ska göras, upphandlar leverantörer och formulerar kravbilder, berättar Veronika som är utbildad nationalekonom.

Hon har pluggat både i Stockholm och München och lockades till Trafikverket av möjligheten att jobba med samhällsekonomi. 

– Det är därför jag är här – för att vara med och bygga samhället. Den fråga som vi ständigt ställer oss är ”Hur kan man maximera nyttan för alla?”. Det är ganska häftigt att ta ansvar för skattepengar.

Egentligen är hela traineeprogrammet en enda lång kompetensutveckling, menar Veronika. Det handlar om att lära sig så mycket som möjligt under de 18 månaderna.

– Den största möjligheten är nätverkandet. Här finns väldigt många kloka människor som jag hela tiden ställer frågor till för att lära mig.

I framtiden vill Veronika leda egna projekt. Hon har redan börjat skriva en ansökan om att driva ett projekt som går ut på att utveckla en modell som hjälper Trafikverket att prioritera underhållsåtgärder för optimal samhällsnytta.

– Tanken är att det ska bli enklare för oss att motivera varför vi gör en viss sak och inte en annan. Det ska bli spännande att arbeta med det projektet om det blir verklighet.

 

Veronika Martini

Gör: Trainee, utredare inom planering och järnvägsunderhåll.

Utbildning: Nationalekonomi.

Tips till studenter: "Det är inte fel att söka sig till  vikariat och sommarjobb under studierna. Man ska inte heller vara rädd för att göra testerna i rekryteringsprocessen, intelligens- och personlighetstester. Du fixar det.”