Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ung brunhårig, leende kvinna med mörkröd skjorta med vita ränder står framför en röd tegelvägg.

Sommarjobbet gav mersmak

Annika Hoffner är projektingenjör och trainee på Trafikverket. Nedan kan du läsa en intervju med henne om tiden som trainee.

Varför valde du Trafikverket?

Jag sökte en traineeplats eftersom jag trivdes otroligt bra de två somrar jag har sommarjobbat på Trafikverket. Redan som sommarjobbare fick jag känslan av att det är högt i tak och att alla kollegor arbetar mot samma mål. Det är också häftigt att vara en del av stora Trafikverket och all samhällsutveckling som sker här, tycker jag.

Några personer med blå skyddshjälmar och reflexvästar går in mellan två pelare av byggnadsställningar som håller upp en träkonstruktion flera meter upp. En ung kvinna vänder sig mot fotografen, sträcker ut armarna åt varsitt håll och ler stort.
På besök vid vägbygge E45 i Göteborg. 

Vad har varit bäst med traineeprogrammet?

Hittills har traineekollegorna och alla studiebesök varit det bästa! För att nämna ett av besöken vi hittills hunnit med så var vi tidigare i våras i Region Nord. Där besökte vi Luleå, Kiruna och Jokkmokk. Veckan var fullspäckad med lärorika och roliga aktiviteter. Vi fick bland annat lära oss mera om regionens utmaningar, Sametinget och ombyggnationen av E10:an i Kiruna. Vi besökte E10:ans arbetsområde och såg pågående brobyggnationer. Vi besökte även LKABs gruva i Kiruna för att få ökad förståelse om varför delar av Kirunas centrum flyttas.

Jag är också glad över att jag har en bra handledare som tar sig tid för mina frågor och funderingar, hjälper mig att prioritera min tid under traineeåret och ger mig uppgifter som jag utvecklas av i min arbetsroll som projektingenjör på Kardonbanan.

Vad ser jag fram emot i programmet och din framtida arbetsroll?

Inom traineeprogrammet ser jag fram emot fler intressanta studiebesök, kommande praktik på Näringsdepartementet och den fyra veckors långa utlandspraktiken som går av stapeln senare i vår. Jag ser också fram emot att efter traineeprogrammet gå över till min roll som Projektingenjör på Kardonbanan på heltid och få lära mig mer av arbetsuppgifterna i den rollen.

Tips till kommande traineer för att göra sin traineeperiod så bra och givande som möjligt?

Eftersom traineeperioden endast pågår i ett år så är det värdefullt att passa på att göra många intressanta studiebesök och ta tillfället i akt att lära sig saker som traineeprogrammet ger möjlighet till. Samtidigt tror jag det är viktigt att vara en del av arbetet som pågår på kontoret. Detta delvis för att lättare förstå nyttan med vad man lär sig på studiebesöken men delvis också för att arbetet som sker där också är kul och lärorikt.

Kort fakta om Annika Hoffner

Studier: Kandidat- och masterexamen i Kulturgeografi (inriktning Samhällsplanering), Uppsala Universitet.

Tjänst: Projektingenjör, Norrköping (Projekt Ostlänken, Kardonbanan).

Motto: Man måste veta vad man önskar sig för att få vad man vill ha!