Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Ta för dig som trainee!

Det finns så mycket att göra på Trafikverket, menar Leon Trang, trainee på Stora projekt ERTMS. Om du kommer in på Trafikverkets traineeprogram får du välkomnande och öppna kollegor och stor frihet i hur din traineeperiod kommer att se ut, fortsätter han.

Möjlighet att välja själv

Traineeprogrammet är upplagt med olika teoretiska moment, som ledarskapsutbildning och utbildningar inom väg och järnvägsteknik, men stora delar av din praktik kan du påverka själv. Under programmets gång så kan du vara på flera verksamhetsområden och göra utlandspraktik i ett europeiskt land.

- Något som var oväntat bra med programmet var utlandspraktiken och det var framförallt spännande att lära sig mer om brittisk arbetskultur, säger Leon.

Han valde att göra en del av sin praktik i Storbritannien på Network Rail som motsvarar Banverket på sin tid, SJ och Green Cargo tillsammans. Network Rail har 36 000 anställda med huvudkontor i Milton Keynes. I sex veckor var han i London och jämförde deras program för digitalisering, Digital Railway Programme med Trafikverkets arbete inom digitalisering.

Traineeuppdrag – digitalisering av järnvägen?

I skrivande stund sitter Leon och sammanfattar sin rapport från utlandspraktiken. Den ska presenteras om några veckor. Hans traineeuppdrag var att undersöka hur Trafikverket jobbar med digitalisering av järnvägen. För att få en så bra helhetsbild av hur Trafikverket arbetar med digitalisering av järnvägen har han under sin traineeperiod gjort praktiker på en rad olika projekt och program som faller inom ramen för denna fråga. Leon har exempelvis varit på avdelningen för strategisk utveckling där han arbetat med Trafikverkets strategi för digitalisering.

- Det märks att man satsar mycket på oss traineer! Det är kul, säger Leon.

Tips för din utlandspraktik

Var klar med målet och ha ett tydligt syfte när du bokar in din praktik. Då blir det lättare för de som tar emot dig att hitta rätt uppgifter, är Leons tips för din utlandspraktik. Gör din research så hittar du rätt!