Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arbeta effektivt och Trafik Stockholm

Den 11 juni var det dags för en tripp till Stockholm för oss traineer år 2013. Dagen skulle innehålla två delar; personlig utveckling och studiebesök.

Den personliga utvecklingen stod Viktor Andersson för, junior rådgivare på Trafikverket. Viktor höll en ca 2 timmar lång miniutbildning för oss, vars syfte var att hjälpa oss att bli effektivare i vårt arbete. Viktor bjöd på en blandning av slutsatser från forskning och hans egna tips och trix. Vi pratade om hur vi generellt kan bli mer effektiva i vårt arbete. Ex: När arbetar du? Forskningen säger att de flesta av oss är som mest effektiva under morgonen/förmiddagen. Men vad gör de flesta av oss? Vi kommer till jobbet och sätter oss ned och läser mailen. Kanske borde vi istället sätta igång med det där stora projektet vi jobbar med? Vi pratade även om mötesteknik. Forskningen visar att koncentrationen minskar med tiden. Ingen överraskning va? Trots att detta inte kommer som en överraskning så är det ofta så att vi i möten lägger de viktiga diskussionerna till slutet av ett möte. Det är där alla beslut och viktiga idéer ska fram, när vi kanske inte har någon koncentration kvar i oss.

Viktor gick även igenom tips kring Office-paketet. Hur jobbar man effektivt med sin mailinkorg? Vilka hjälpmedel finns i Outlook? Vilka kortkommandon i Excel kan hjälpa oss? Hur får man till en bra Power Point-presentation? Vi fick med oss mycket matnyttigt från de två timmarna vi spenderade tillsammans med Viktor.

Efter att vi fått i oss lite lunch så bar det av till Trafik Stockholm, en av Trafikverkets trafikledningscentraler. Här tog Sezgin Sahin, produktionsledare, emot oss. Sezgin höll en presentation om arbetet på en trafikledningscentral, med fokus på arbetet som sker på Trafik Stockholm. Trafik Stockholm är den av Trafikverkets trafikledningscentraler som har två huvudmän; Trafikverket och Stockholms Stad, därav har den här centralen fått namnet Trafik Stockholm och här hanteras både kommunalt och statligt vägnät.

När vi gått igenom arbetet på trafikledningscentralen fick vi alla möjlighet att titta på det operativa arbetet från distans. Vi befann oss i ett mötesrum som hade stora fönster ner till trafikledningscentralen där vägtrafikledare, drifttekniker och driftoperatörer arbetade. Framför en hel vägg av skärmar sitter vägtrafikledarna, och med ytterligare fyra skärmar var på deras arbetsplatser. Från dessa skärmar följer de trafiken och ser om några hinder uppstår som de måste hantera. Vid behov har man snabbt kontakt med räddningstjänst och polis.

När vi lämnade Trafik Stockholm hade vi turen att stöta på Vägassistansen som för stunden stod parkerad utanför lokalerna. Nyfikna som vi är började vi beundra lastbilen. Snart kom Leif Grähs som var förare av bilen. Den oskyldigt nyfikna titten på lastbilen slutade i en systematisk genomgång av hela lastbilen och dess funktioner samt allmänna lärdomar om hur det är att arbeta som Vägassistansförare. Mycket intressant för oss informationshungriga traineer!

Allt gott,

Sandra Eriksson, trainee Internrevisionen