Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Brobyggen längs Höga Kusten

Trots att vår grupp har varit ute och rört på sig en hel del har vi inte ännu varit norr om Dalälven! Bot och bättring behövdes och Björn, vår trainee i Härnösand, bjöd oss upp till Sundsvall och Höga Kusten för att titta närmare på projekten där.

Studiebesökets första dag ägnades helt åt att lära oss mer om Projekt E4 Sundsvall. Vi började morgonen med en promenad till projektets visningslokal där vi fick en genomgång av projektet av Ulrica Sundgren som är projektledare för sträckan Myre-Skönsmon. Exempel på frågor som besvarades under denna timme är:

  • Vad är syftet med att bygga om E4:an genom Sundsvall?
  • Hur har projektet genomförts?
  • Vilka lärdomar kan man dra från projektet?

Sedan var det dags att dra på sig skyddsskor, reflexvästar och hjälm – vi packade in oss i en buss och gav oss ut på en guidad tur längs med den purfärska E4:an. Vi kan rapportera att längs den 20 km långa sträckan finns 5 trafikplatser, 33 broar och ett antal olika typer av vägräcken!

Efter en lunchpaus gick färden tillbaka in mot stan för att träffa Ove Malmberg, biträdande projektledare för bron över Sundsvallsfjärden, och få lära om mer hur denna del i E4-projektet har byggts. Vi fick även en inblick i arbetet bakom kulisserna när vi senare under eftermiddagen pratade om hur projektet arbetat med riskhantering och träffade Magnus Lundberg som är projektledare för hela Projekt E4 Sundsvall och fick ta del av hur arbetet med att leda ett stort projekt kan se ut. Projektet är nu inne i slutskedet, vägsträckan Myre-Skönsmon öppnar för trafik 16 november och bron invigs 18 december – kanske dags för en provtur då om du har vägarna förbi?
Du kan läsa mer om Projekt E4 Sundsvall på projektets sida, se under rubriken länkar.

Höga kusten

Dag två pekade GPS:en norrut och vi packade in oss i bilar och körde upp till Höga kusten-bron. Första punkten på schemat när vi kom fram var dock något helt annat – vi skulle prata turism! Ett ämne som kan tyckas långt från broar, vägar och järnvägar men som Trafikverket faktiskt också arbetar med. Turismen är en av Sveriges största näringar och står för ca 3% av landets BNP, men för att turisterna ska kunna komma fram till sina destinationer är det viktigt att transportsystemet lever upp till förväntningarna. Efter att ha fått vidgat våra vyer med denna utblick (och njutit av den fantastiskt vackra vyn från konferensrummet) var det återigen dags att dra på sig varselkläder och göra sig redo för ett besök inuti Högakustenbron. Det är inte trafiksäkert att stanna ute på bron för ett besök där utan att ha tunga skydd, så istället begav vi oss in i själva brokonstruktionen och såg en helt ny värld öppna sig där. För hur ofta går man egentligen runt inuti stora broar?

Efter denna något annorlunda rundtur var det återigen dags att packa bilarna, säga hej då och bege oss mot tåg och flyg – nöjda och glada efter två mycket spännande dagar i Sundsvall!