Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Forskning, simulatorer, asfalt och politik, hur går det ihop?

Den här gången var det dags för studiebesök i Linköping hos Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, VTI

Efter en inledande kontakt kunde Hillevi, informationsspecialist på VTI, sätta ihop ett spännande program åt oss under hela dagen. Vi fick lära oss mer om VTIs olika forskningsområden, där avdelnings- och forskningschefer avlöste varandra för att visa på bredden i verksamheten. Under förmiddagen såg (och provkörde) vi en otroligt häftig simulator och tittade in på ett krocktest på krockbanan. Efter lunchen var det sedan dags för fler föreläsningar och besök i väglabbet och de olika testutrustningar som används för att testa vägkvalitet, beläggningar, partiklar, underbyggnader etc. En otrolig förmån att få se alla dessa områden och veta mer om VTIs verksamhet. Kolla gärna in på hemsidan för att veta mer www.vti.se.

2013-11-07

Dagen efter var vägteknik på schemat, i form av heldagsutbildning på kontoret i Solna. Aldrig hade jag kunnat tro att det fanns så mycket att veta om dränering, underbyggnad, grusstorlekar och bitumenblandningar (för er som inte vet används bitumen som bindemedel i ytbeläggning för körbara ytor). Även om vi är några som inte kommer jobba specifikt med asfalt och vägteknik är det ändå nyttigt att veta hur det går till och vad det går ut på.

Efter utbildningen blev det gemensam middag hemma hos mig, första riktiga hembesöket med hela gänget, kändes skoj!

2013-11-08

Fredagens aktivitet var mer fokuserad på maktens korridorer, vi fick nämligen möjlighet att besöka Näringsdepartementet och höra mer om hur de jobbar. Vi träffade Transportenhetens olika gruppchefer, hörde mer om arbetsprocessen och hur vi på Trafikverket styrs av Näringsdepartementet rent praktiskt. Vi fick även möjlighet att träffa och fråga ut en politiskt sakkunnig inom transport, hur det är att jobba med ministern och vilka utmaningar man möts av. Sista delen av besöket spenderades med kommunikationsansvarig på Näringsdepartementet, som visar sig vara en modern del av regeringskansliet med twittrande ministrar, bloggar och andra aktiva sociala mediekanaler.

Sammantaget tre mycket varierande och roliga dagar som vi har lärt oss mycket av.

/ Karin, HR-trainee