Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ängelholm och studiebesök på Hallandsås

Då har vi varit i Ängelholm igen. Denna gång var det dags för en ny kurs inom järnväg (Basävista).

Det är en grundkurs för att få vistas i spår (på järnväg). Trots att det nu gått ett par veckor sedan vi var där ekar fotfarande Ewes ord i mina öron ”ni får bara vara på spåret om ni har ett uppdrag” samt ”Tänk på att alltid ha ögonen öppna, för det är synen som är det viktigaste på järnvägen”.

Dag ett bestod av allt från kort inblick i lagarna som berör området för att sedan gå vidare i hur arbetet på järnvägen sker. Ett stort fokus var kring den dialog som blev kring allt å ingenting som har med järnväg att göra.

Dag två däremot bestod att applicera den teori vi lärt oss under dag ett. Därför blev det platsbesök på Ängelholms station där diskussionerna och frågorna kring järnvägen fortsatte. Bland annat fick vi stå vid sidan om spåret med ryggen mot ett tåg som stannade vid station och fick till uppgift att vända oss om när vi hörde det. Det var en fascinerande och skrämmande upplevelse hur nära tåget var innan det gick att höra det.

För alla som har möjlighet att gå en kurs på järnvägsskolan så rekommenderar jag det varmt, inspirerande lärare som gör att tiden bara försvinner och en sådan komplex anläggning som järnväg stundvis kan framstå hur enkel som helst.

Förutom kurs ingick det även under dessa två dagar ett studiebesök på Hallandsåsen. Vad kan passa bättre efter att ha hört om järnväg och säkerheten kring det än att besöka Sveriges kanske mest omtalade järnvägsprojekt. Studiebesöket började med allmän information av före detta traineen Henrik Andersson för att sedan bli information via en säkerhetsfilm och tillsist ett studiebesök i tunneln. Vad ska man säga? Man blir imponerad av hur stora och avancerade projekt det finns. Det kan se så litet ut på bild men när man verkligen står där är det motsatsen. Så titta på bilderna och skaffa er en egen uppfattning.

//Björn, Trainee på investering