Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Infrastruktur och kollektivtrafik i Region Syd

Den 28-29 augusti var det dags för första träffen efter sommaren där Jan-Fredrik stod värd för besöket i Malmö.

Tillbaka på Malmökontoret fick vi sedan träffa Marie Minör som är projektledare för ett högintressant projekt här nere, fyrspårsutbyggnaden mellan Arlöv och Flackarp. För er som inte är helt bevandrade i den skånska geografin kan jag berätta att det är mellan Lund och Malmö, som är den andra mest trafikerade sträckan i Sverige. Marie kunde berätta om problematiken i en sådan stor infrastruktursatsning, där flera kommuner är inblandade och känsliga naturområden ska bevaras under byggtid. När fyrspåret är klart kommer kapaciteten i regionen öka och sårbarheten i systemet minska.

Citytunneln i Malmö var ett hårt kritiserat projekt när det började men opinionen svängde fort när man väl förstod nyttan av att ha en genomgående tunnel. Med en tunnel slipper tågen att vända i Malmö och det sparar tid och ökar kapaciteten. Citytunneln tillsammans med Öresundsbron är en viktig del i Öresundsregionen och bidrar starkt till att koppla samman Sverige med Danmark.

Andra dagen i Malmö var mer inriktad på kollektivtrafik. Dagen började med att Per Wisenborn från gatukontoret i Malmö berättade om Malmös nya superbussar. Busskonceptet bygger på BRT (Bus Rapid Transit), enkelt förklarat "Tänk spårvagn, kör buss". Infrastrukturen har förbättrats genom att man har byggt nya bussfiler, nya stationer och bussarna är signalprioriterade. Även fordonen är nya och byggda för att mer likna spårvagn genom att det finns påstigning i alla dörrar. Vi avslutade med att provåka bussarna som kändes förvånansvärt tysta och smidiga trots sin storlek.

 

Malmö besöket avslutades med att vi fick lyssna på hur kollektivtrafikeken kan förbättras regionalt i Skåne. Även här var det stort fokus på buss och "tänk spår, kör buss". Det är tänkt att man ska göra en rad olika åtgärder för att förenkla för busstrafiken och göra den mer attraktiv.

Eftersom det är väldigt lätt att bli hemmablind var det väldigt trevligt att få komma ner till Skåne och få se vad som händer där.

/Karin Lövgren, trainee HR och Fredrik Thulin, trainee Stora Projekt