Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Introduktion till leda och styra

För många av oss började resan den 2a september. Då fick vi träffa alla våra nya kollegor, orientera oss på kontoret och botanisera i Trafikverkets digitala värld med alla underbara dokument och arbetsrum.

Gruppen i sin helhet träffades för första gången den 9e till 11e september. Alla visste namnen men ingen visste vilka personerna var. Det var ett tag sen den sista delen av rekryteringsprocessen och Magnus Sörebö, samordnare för Traineeprogrammet, är den enda personen som alla minns. Nu skulle vi lära känna varandra, i Borlänge. Handledare och trainees introducerade sig själva för varandra och dagen avslutades med en go-kart tävling mellan handledare och trainees. Bra sätt att svetsa samman gruppen även om handledarna visade var skåpet skulle stå. Mitt i doften av gummi och ljudet av go-karts som surrade runt banan tänkte jag ”Undra hur länge det tar innan jag kan alla namnen? När kommer känslan av en grupp träda fram?” Det skulle inte ta så lång tid, fyra dagar i Ängelholm var allt som behövdes.

Dagarna därpå anslöt sig nyanställda på Trafikverket för att introduceras med verket. Vi hade olika dragningar och aktiviteter med höjdpunkter som: Generaldirektör (GD) Gunnar Malm, John Hultén från strategisk utveckling och matlagning av gemensam middag på restaurang Nyström. Tack för alla medverkande de dagarna.

Järnvägsskolan

Fyra dagar i Ängelholm var allt som behövdes som sagt. Slutet av september, några veckor har gått sen Borlänge. Kurs i järnvägsteknik på Järnvägsskolan och besök på Järnvägsmuseet.

Traineegruppen består utav en blandning av olika kompetenser och för många av oss sparkade kursen igång intresset för järnvägen. Vi gick igenom signalteknik, teleteknik, banteknik och elteknik. Allt vi pratade om i klassrummet fick vi se ute på Järnvägsskolans anläggning, imponerande. Joo, vi pratar en hel del. Frågorna slungades fram till lärarna, som en match i spökboll fast utan aggression och svettdoften. Många intressanta diskussioner skapades. Ett tips till framtida föreläsare som kommer möta oss är därför: Håll koll på tiden och var beredd på att åka på sidospåren för vi ÄLSKAR att ställa frågor!

Järnvägsskolan och Ängelholm skulle visa sig bli gruppens andra hem. Järnvägsskolan, matsalen och dess personal var den perfekta platsen för oss att komma närmare varandra. Vissa restauranger i staden fick också kultstämpel av gruppen.

Elmia

Om det var genomtänkt av Magnus vet jag inte men veckan efter Järnvägsskolan skulle vi ha första diagnos i järnvägskunskap: Nordic Rail på Elmia Mässan i Jönköping. Ett fullspäckat schema och en enorm mässa med många intressanta utställningar.

Mässan gav oss möjligheten att få branschens och omvärldens syn på järnvägen samt se vår infrastrukturminister, Catharina Elmsäter-Svärd, för första gången.

Nu fick vi också träffa några från traineegruppen 2012. Efter en omgång rundpingis klickade vi direkt! Såklart så grillade vi dem på tips, erfarenheter, kontakter, historier och idéer. Vi ser fram emot att se er igen!

Leda & Styra

Tillbaka i Borlänge för ”Leda och styra” i mitten av oktober. En utbildning bestående av två delar. Den här gången gick vi igenom Trafikverkets styr-, ledarskaps- samt medarbetarskapsfilosofi. Dessutom de olika processer som finns i verksamheten när det gäller styrning, planering och uppföljning.

Dagen började med ett samtal med vår GD Gunnar Malm som introducerade oss i Trafikverkets ledarskapskultur. Sedan hade vi en rad dragningar: Samhälle, Biblioteket, Personal, Samhällsekonomi och modeller, Ekonomi och styrning och SweRoad.

Tur att jag var hos frisören under helgen för under dagen fotograferades vi till kommande annonser och bildspel kopplade till Traineeprogrammet. Konstig känsla. Att låtsas sitta på möte eller prata med en kollega, men vi gjorde så gott vi kunde.

Vid den tidpunkten hade 37 arbetsdagar gått sen den 2a september. Av de 37 hade gruppen träffats i 11 dagar. Känslan var att vi kände varandra längre än det.

/Jan-Fredrik, Samhällsplanerare Region Syd.