Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Studiebesök hos EU-kommissionen, Trafikledning och Underhåll

När vi åter igen träffades den 10-11 december var det denna gång hela 4 veckor sedan hela gruppen senast sågs. Kanske inte låter så länge men det var i alla fall väldigt kul att träffa allihop igen.

De två dagar vi nu skulle genomföra inleddes med en dag i Stockholm och första aktiviteten var ett studiebesök på EU-kommissionen. På plats fick vi en genomgång i hur EU styrs och är organiserat och vi fick också veta mer om EU:s transportpolitik. Besöket avslutades med att Annelie, som jobbar med strategisk utveckling på Trafikverket, berättade om hur Trafikverket jobbar med EU-projekt och vilka projekt vi är inblandade i. Även om några av oss läst en del om EU tidigare tror jag alla fick lära sig en hel del nytt och det var också intressant att se hur Trafikverket jobbar med och påverkas av EU.

Lunch efter besök på EU-kommissionen

Lunch efter besök på EU-kommissionen.

Efter lunch var det sedan dags för studiebesök på trafikledningscentralen i "Runda huset". "Runda huset" är alltså (helt logiskt) ett runt hus som ligger bredvid centralen i Stockholm, och som åtminstone jag undrat vad som försiggår i. Hit välkomnades vi av vår traineekollega Alexander som sitter på trafikledning, kul att få se vart han spenderar sina dagar. Väl inne fick vi först en dragning om den nationella eldriften för att sedan se själva tågledningscentralen och en förklaring i hur arbetet fungerar med tågledning. Man insåg fort hur komplext systemet är och att det inte är en lätt uppgift att hantera störningar i tågtrafiken. Dagen avslutades med tågresa till Borlänge och ett aerobicspass lett av Sandra, trainee på internrevisionen. Väldigt kul, och enligt Sandra var vår insats klart godkänd. Å andra sidan kanske inte förväntningarna på oss var så höga. Vi tyckte hur som helst att det var ett riktigt bra pass!

Dag nummer två skulle ägnas helt åt verksamhetsområde Underhåll. Även om vi varit med om lite olika upplägg på studiebesök och utbildningar var det nu ett helt nytt: speedmöten. De olika avdelningarna inom Underhåll var representerade och sedan fick vi i smågrupper ha halvtimmeslånga diskussioner med varje avdelning. Ett mycket uppskattat upplägg då det öppnade upp för djupare diskussioner än vad som annars hade varit möjligt. Extra intressant var det också att träffa underhåll i detta läge med tanke på den senaste tidens mediauppmärksamhet, och jag kan tänka mig att en hel del frågor om hur det påverkat arbetet togs upp. Dagen avslutades med besök hos underhållsentreprenörerna i underhållsområde mitt: Skanska och Infranord. En hel del snöröjning och saltning hann diskuteras under dessa besök, helt i årstidens anda!

Efter att ha börjat med att prata med tjänstemän på EU-kommissionen avslutade vi alltså med att titta på lager av vägsalt ute hos entreprenören. Allt som allt, två dagar med stora kontraster och väldigt lärorikt!

/Hanna, trainee UH