Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Studiebesök i Göteborg

Fokus för studiebesöket i Göteborg och Region Väst var området Stor-Göteborg och sjöfarten. Vi diskuterade både historia och framtida planer för regionen samt fick träffa några traineer från tidigare år som idag arbetar med olika projekt på Trafikverket.

Första dagen var fullspäckad med både busstur runt Göteborg, båtfärd i Göteborgs Hamn samt ett möte med en före detta Trafikverkstrainee.

Bussturen hade fokus på Göteborgs historia och framtid och var mycket lärorik. Båtturen och den presentation vi fick av Göteborgs hamn inriktades mycket på hur hamnen driver verksamheten idag, hur viktig den är för Sveriges både export och import samt Trafikverkets ansvar för att göra arbetet möjligt. En viktig del, för att kunna hantera de stora flödena till och från hamnen, är utbyggnaden av Hamnbanan. Hanna (tidigare trainee) är idag anställd i projektet och berättade om planerna för oss.
Läs mer om Hamnbanan

När arbetsdagen var slut passade vi på att göra en sann gruppaktivitet, femkamp på Liseberg. Vilket nästan är ett måste när man besöker Göteborg och jisses vad kul vi hade!

Intensiv andra dag

Andra dagen var också full av roliga och intressanta aktiviteter med både besök på Älvsborgsbron, Stena Line, möte med fler tidigare traineer, presentation om Götalandsbanan och Västlänken samt ett varmt välkomnande av Regionchefen för Region väst, Håkan Wennerström.

Dagen började med en presentation om Götalandsbanan. Projektet Göteborg- Borås är en nybyggnation av en dubbelspårig höghastighetsjärnväg mellan Göteborg och Borås via Landvetter flygplats. Den nya banan är också en länk i en ny stambana mellan Göteborg-Stockholm via Jönköping.
Läs mer om Göteborg-Borås projektet

Regionchefen, Håkan Wennerström, välkomnade oss sedan till Region Väst och presenterade Västsvenska paketets utmaningar och möjligheter. Det är många arbeten som kommer påbörjas inom en snar framtid/ har påbörjats och det är ett stort jobb att samordna dessa. 
Läs mer om Västsvenska paketet

Besöket på Älvsborgsbron var en riktig upplevelse, inte bara informationsmässigt då vi fick veta att bron invigdes år 1966 (givetvis har den genomgått en hel del underhållsarbeten sedan dess) men även upplevelsemässigt, att stå högst upp och kolla ut över både staden och hamnen.

Intressant möte om Västlänken

Mötet med Stena Line var också mycket intressant då vi fick information om hela Stena koncernen och vad de erbjuder till samhället samt vilka framtida utmaningar de står inför. Sista mötet för detta härliga studiebesök var ett informationsmöte om Västlänken där vi fick en genomgång av station Korsvägen samt en mer allmän information om projektet och tiden efter traineeprogrammet av Jenny som är tidigare
trafikverkstrainee och idag anställd i Projektet Västlänken.
Läs mer om Västlänken

Tack till alla som tog emot oss med öppna armar i Göteborg och som hjälpte oss göra detta studiebesök möjligt

/Johanna Karlsson, Trainee IVse