Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Amanda - trainee på projekt Mälarbanan

Mitt namn är Amanda Nilsson och jag jobbar på projekt Mälarbanan, som är ett stort järnvägsprojekt i Mälardalsregionen. Projektet passar mig väldigt bra, då jag är utbildad järnvägsingenjör vid Lunds Tekniska Högskola.

Jag sökte traineeprogrammet för att jag tycker Trafikverket är en spännande arbetsplats, hur häftigt är det inte att få vara med att planera och bygga Sveriges infrastruktur? Jag hade även hört mycket gott om traineeprogrammet och trivts bra vid tidigare anställning i verket, vilket gjorde valet att trycka på "sök" enkelt för mig.

Projekt Mälarbanan lockade mig med sin komplexitet och sina spännande utmaningar. Idag samsas godståg, regionaltåg och pendeltåg om två spår. Går ett tåg sönder påverkas all trafik. Mellan Tomteboda och Kallhäll bygger vi ut från två till fyra nya spår, vilket medför ökad driftsäkerhet och att tågkapaciteten kan höjas. När vi är klara kommer det bli enklare för fler att välja tåget till jobbet eller nöje, vilket bidrar till att vi tillsammans minskar utsläppen och värnar om miljön.

Som medarbetare på Projekt Mälarbanan får jag förståelse för vilka utmaningar man ställs inför och vikten av att ha en god kommunikation i ett stort projekt. Att planera min tid på ett smart sätt är mycket viktigt, då jag både jobbar i projektet men samtidigt har många obligatoriska traineeaktiviteter. Jag lär mig mycket av kompetenta och erfarna medarbetare, det är verkligen en rolig arbetsplats.

Bild på en stor del av gänget på Projekt Mälarbanan.
Bild på en stor del av gänget på Projekt Mälarbanan.

En vanlig dag på jobbet kan bestå av möten, varvat med projektingenjörsarbete så som risker och upphandling. Jag jobbar tätt med min handledare, Jimmy Hagström, som är Projektledare för järnväg. Att få inblick i projektledarrollen är nyttigt, här gäller det att vara alert och redo för att lösa spännande uppgifter.

När jag inte är på Mälarbanan gör jag praktik inom och utanför (till exempel näringsdepartementet eller entreprenörer) Trafikverket. Jag har bland annat varit i Australien rörande trafiksäkerhet, besökt planering där jag fått insyn i planeringsprocessen samt i samarbetet med kommuner, träffat kapacitetcenter och tagit del av deras spännande åtgärder för förbättrad kapaciteten på järnvägen.

En av höjdpunkterna än så länge var hos Johan Bill och Anders Strandberg, Chef och biträdande chef för Stora projekt. Syftet med praktiken var att få en inblick i deras vardag och få se de frågor och utmaningar de ställs inför. Även om tiden var kort, kände jag att jag hann lära mig mycket. Jag fick en bra förståelse för Stora Projekts verksamhet och funktion. Det var utmanande men samtidigt väldigt givande. Jag är jättenöjd med min vecka hos Johan och Anders, jag hade gärna stannat längre.

Nu väntas 3 veckor semester för mig, sedan har jag en intensiv höst framför mig, fylld av praktiker, inkoppling av järnväg, ledarskapsutbildning, underhållsarbete, Nordic rail-mässa, ja ni hör en helt fantastisk höst med andra ord.

Ha en trevlig sommar!
Amanda Nilsson

Vill ni läsa mer om Projekt Mälarbanan kan ni klicka här
Om projekt Mälarbanan

Vill ni läsa mer om Traineeprogrammet kan ni klicka här:
Traineeprogram