Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

En traineevecka full med inspiration och lärdomar

Vi är den sista generationen som kan stoppa klimatförändringar och vi har ansvar för framtida generationer. Barnen talade om demokrati och allas lika värde. Det är deras samhälle vi ska förändra.

Vilken fantastisk och lärorik vecka det har varit. Veckan började hos Materialservice i Nässjö där vi fick lära oss mer om deras verksamhet och se deras stora järnvägsmateriel lager. Historien bakom Materialservice sträcker sig tillbaka till när södra stambanan elektrifierades på 30-talet och det behövdes ett materiallager som blev Nässjö. De har 11000 artiklar och 70-80 tals lagerpunkter. En sak jag tyckte var viktigt är att livscykelskostnadsperspektivet är ett måste och när gamla järnväg rivs så måste entreprenören se till att skicka de gamla bitarna till Materialservice speciellt om de produkterna har slutat tillverkas. Dessa produkter lagas och används sen i andra äldre järnvägssträckor. En annan intressant fakta är att drift och underhållskontrakten har blivit mycket mer omfattande än 5 år tidigare vilket innebär att underhållet prioriteras mer idag. Efter besöket åkte vi till Linköping där vi åt tillsammans på kvällen och hade en fantastisk quiz om Linköping.

En rundvandring hos Materialservice
En rundvandring hos Materialservice
Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon
Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon
Transportforum, Sverigeförhandlingen
Transportforum, Sverigeförhandlingen
Konferensen om Agenda 2030, Sveriges arbete för att nå de nya Globala målen för hållbar utveckling
Konferensen om Agenda 2030, Sveriges arbete för att nå de nya Globala målen för hållbar utveckling

På tisdag var det dags för Transportforum som är Nordens största infrastrukturmässa. Det här var andra året för vår grupp och förväntningar var höga då förra året var mässan en riktig succé. I år var temat godstransporter och deras avgörande roll i samhället. Visste ni till exempel att avfallshanteringen blir ett problem redan dag ett om godstransporter inte fungerade? När det gäller färska varor i butikerna skulle vi klara oss 2-3 dagar innan det tar slut om godstransporter slutade fungera. Det var verkligen bra att vi pratade om godstransporter med andra ord. I samband med mässan fick vi äran att prata med vår General direktör Lena Erixon i en timme vilket var oerhört lärorikt och givande. Hon var väldigt inspirerande, förstående, analytisk, lyhörd, jordnära och det märks att hon bryr sig mycket om samhället och Trafikverket. Hon är min förebild.

En hel del seminarium handlade om Sverigeförhandlingen. Väldigt många är intresserade av regeringsuppdraget och nyfikna på framtiden. Jag tyckte att båda HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman gjorde en fantastisk presentation och var verkligen beredda att svara på alla frågor som ställdes. Även Trafikverket gjorde en väldigt bra presentation dels kring inriktningsplanering men även kring Sverigeförhandlingen.

Mässan var bra överlag men jag ville höra mer om miljö och hållbara transporter. Vi måste verkligen inse allvaret i klimathotet och förstå att transportbranschen har en avgörande roll i kampen mot klimatförändringar. Vi är den sista generationen som kan stoppa klimatförändringar och vi har ansvar för framtida generationer.

Torsdag-fredag hade vi en projektledningskurs där vi pratade om de olika verktygen man kan ha som projektledare och själva rollen projektledare. Jag har personligen gått olika projektledningskurser tidigare men det var ändå värdefullt att fräscha till minnet och höra mer hur Trafikverket har valt att anpassa XLPM modellen till vår verksamhet. Mitt personliga tips är att komma ihåg att involvera dina medarbetare och kommunicera tydligt.

Denna måndag var även en händelserik dag. Regeringen bjöd 650 personer för att prata om Agenda 2030, Sveriges arbete för att nå de Globala målen. Bland målen är ingen fattigdom, fredliga och inkluderande samhälle, bekämpa klimatförändringar, jämställdhet och god utbildning för alla. Hela dagen var väldigt inspirerande och vi fick höra allt från hur Malmöstad och Helsingborgs kommun arbetar med hållbarhet till FN:s biträdande Generalsekreterare Jan Eliasson och hans engagemang i dessa frågor. Jag var väldigt stolt över Skåne som var inspirationsexempel när det gäller ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbarhet. Dagen avslutades med en fantastisk film där barn fick berätta hur de vill att samhället ska se ut. Barnen talade om demokrati och allas lika värde och jag citerar Civilminister Ardalan Shekarabi " Det är deras samhälle vi ska förändra".

Vid tangentbordet
Shahad Sara Lund