Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Hur blir jag en bra ledare?

Vad är bra ledarskap? Hur fungerar en grupp? Varför agerar jag som jag gör? En uppskattad och värdefull del i traineeprogrammet är ledarskapsutbildningen, som har fokus på Individ, Grupp och Ledarskap.

I maj påbörjade vi i traineekull 2014 en ledarskapsutbildning. Utbildningen genomförs med företaget Hedberg&Reinfeldt AB och omfattar tre tillfällen i grupp samt tre individuella coachsamtal. Vår traineekull är uppdelad i två grupper för att skapa bra storlek för genomförande av utbildningen. Kursen blandar teori med praktiska övningar för att vi som deltagare ska uppnå de övergripande målen;

  • Öka insikten om den egna personligheten
  • Uppnå ökat självförtroende och självkänsla
  • Kunna kommunicera direkt och tydligt
  • Urskilja olika faser i en grupps utveckling
  • Förstå hur man effektiviserar arbete i en grupp
  • Kunna ta och ge effektiv feedback
  • Förstå behovet av olika ledarstilar
  • Få konkreta verktyg till ledarskap
  • Kunna se och hantera konflikter
  • Få erfarenhet av en upplevelsebaserad process

Vi rivstartade första grupppasset med två heldagar och hade fokus på "Individen". Filosofin som genomsyrar utbildningen är att vägen till bra ledarskap är att lära känna sig själv och det kan jag verkligen lova att vi gjort! Det har varit en total genomgång av mig som person och hur jag fungerar. Väldigt spännande! Jag har lärt känna mig själv bättre och har i och med det fått en större insikt i hur jag interagerar med andra. Som bonus har jag under kursens gång fått lära känna mina traineekollegor på ett djupare plan och det är en fin gåva!

Pass nummer två var i augusti och då var temat "Gruppen". Att förstå grupputveckling är en viktig del, både som medlem av en grupp men också som ledare av en grupp. Jag har fått ett nytt perspektiv på hur grupper fungerar och kan applicera det tänket i arbetssituationer men även i privata sammanhang. Vi fick lära oss hur vi ger och tar feedback på ett bra sätt så att vi kan hjälpas åt att lyfta och utveckla varandra.

Förra veckan genomförde vi det sista gruppasset och då fokuserade vi på "Ledarskap". Det finns många olika ledarstilar och att lära sig anpassa sitt ledarskap tror jag är nyckeln. Beroende på hur mogen en grupp är så passar olika typer av ledarskap, vilket var en ögonöppnare för mig. Vad är bra ledarskap och hur kan jag bli en bra ledare? Jag ser fram emot att arbeta vidare med den frågan, nu med nya insikter och verktyg!

Sammanfattningsvis så har det här varit en lärorik men krävande utbildning där tankarna går på högvarv. Men det har varit en ära att få genomföra utbildningen med oerhört duktiga ledare och med fina traineekollegor.

/Evelina Holgersson, trainee2014