Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Säkerhet och sommarjobbare

En vacker dag som denna sitter jag här, full med inspiration och ska blogga om två väldigt viktiga saker på Trafikverket, nämligen säkerhet och sommarjobbare. Mitt namn är Shahad Sara Lund och jag sitter som trainee på Investering Syd i Malmö.

I sommar har jag fått äran att vara handledare till våra två sommarjobbare på Investering syd. Då riskhantering är väldigt viktigt i vår verksamhet har Jens och Niklas fått uppdraget att undersöka hur vi jobbar med riskhanteringen och vilka förbättringspotential det finns. Båda studenterna går sista året på sina civilingenjörsutbildningar och därmed kan väldigt mycket och har redan under deras första vecka bidraget till oss på Trafikverket. Det är oerhört givande att vara handledare och reflektera tillsammans med studenterna. I många utbildningar som läkare, sjukgymnast ingår praktik men tyvärr på de flesta civilingenjörsutbildningar brukar det inte ingå och därför är det väldigt viktigt att ta emot sommarjobbare för att de ska få chansen att se hur det funkar i verkligenheten. Jag hade alltid tur att få sommarjobb varje sommar inom byggbranschen men jag kommer ihåg hur svårt det var att få sommarjobb för många av mina kursare. Därför rekommenderar jag alla att ta chansen och ta emot sommarjobbare, många studenter är väldigt självständiga och drivna så de behöver bara lite hjälp att komma igång i början sen klarar de sig på egenhand. Under veckan har vi varit på hälsat på projektet Trelleborgsbanan som är i produktionsskede och ett väldigt stort projekt i Region Syd. Johan Haagman (projektledare) och Johan Sjöström (projektingenjör) gick genom projektet och tog med oss ut till de olika delprojekten.

Johan förklarar om svårigheterna med att bygga järnväg då det fortfarande går godstrafik på spåret intill.

 

I detta delprojekt har grundvattnet varit en utmaning för projektet att hantera.

 

Besöket avslutades med lunch i Trelleborg. Från vänster Charlotte Felix: IVSyd kvalitet- och riskhanteringsexpert, Johan Haagman: Projektledare Trelleborgsbanan, Niklas Wilén: sommarjobbare, Jens Paulsson: sommarjobbare, Johan Sjöström: Projektingenjör Trelleborgsbanan.


En annan stor händelse, samma vecka, var Towards Zero konferensen som Trafikverket anordnar tillsammans med Transportstyrelsen och Regeringskansliet. Ministrar, ledare och experter från hela världen deltog med målet att inspirera till en säkrare värld. Nollvisionen diskuterades och många delade med sig hur de jobbade för att nå nollvisionen. Alla såg upp till Sverige som var först med att introducera nollvisionen, ingen ska behöva dö i trafiken. Konferensen var oerhört inspirerande och det gläder mig att se att resten av världen har insett vikten av trafiksäkerhet och jobbar för en säkrare värld. Efter min utlandspraktik i Australien där vi jobbade med säkerhet har jag insett vikten av att alla måste hjälpas åt för att vi ska kunna nå noll olyckor. En återkommande punkt under konferensen var att antalet cyklister och gående ökar vilket ställer ännu högre krav på trafiksäkerheten då gående och cyklister är de mest sårbara typen av trafikanter. Idag tack vare säkrare fordon har antalet dödsolyckor vid kollision i fordon minskats mycket dock antalet dödsolyckor bland gående och cyklister har inte ändrats särskilt. Malmö stads och Lunds insatser nämnde många gånger under konferensen vilket gjorde mig stolt över Skåne.

Anna Johansson, infrastrukturminister, pratar om vikten av säkerhet.

 

Samantha Cockfield, TAC, är en av de underbara människorna som tog hand om oss i Australien.

 

Torbjörn Suneson och Maria Ågren avslutar konferensen genom att summera lärdomarna från alla talare och presentationer.


/ Shahad Sara Lund