Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Slut på traineetiden

Nu är det bara ett fåtal dagar kvar på min traineetid och jag vill ta tillfället i akt och tacka för mig samt ge tips till kommande traineer.

Ett av mina mål med traineeprogrammet har varit att skapa mig en bred bild av Trafikverket och en förståelse för de olika funktionerna och verksamhetsområden som finns. Jag har planerat mina praktiker utifrån mitt mål men också mina intressen, vilket resulterat i många intressanta möten med kollegor från olika delar av trafikverket. Det har varit lärorikt att få en inblick i deras vardagligaarbete och vilka utmaningar som finns. Praktikerna har även generat ett kontaktnät vilket kommer vara till stor nytta i mitt framtida arbete.

Mina externa praktiker har öppnat ögonen för hur stort Trafikverket är och vilken stor roll vi har.

Under praktiken hos Sverigeförhandlingen(Regeringskansliet) fick jag se vilket viktigt arbete Trafikverket gör med att leverera utredningar för att Sverigeförhandlingen ska gå framåt.

Det var häftigt att på andra sidan jorden, i Melbourne, få bidra med tips och idéer utifrån våra arbetssätt och mål. Fokus under den 6 veckor långa praktiken var främst trafiksäkerhet men även Trafikverkets 4-stegsprincip fångade australiensarnas intresse.

Jag har även fått ta del av Trafikverkets engagemang i forskning och innovation när jag var hos CLOSER i Göteborg under ett par veckor.

Jag kommer sakna att få göra praktiker, men jag kommer fortsätta att vara nyfiken och engagera mig i frågor som fångar mitt intresse. Tack till er som fixat praktiker och intressanta dragningar om ert arbete.

Kurser

Vi har fått gå många bra kurser under traineetiden. Jag tänkte berätta lite kort om ledarskapsutbildningen som löper genom hela traineeperioden. Utbildningen har fokus på ledarskapet på både individ- och gruppnivå. Vi har bland annat jobbat med att ge effektiv feedback och konflikthantera, vilka är två viktiga verktyg för att lyckas i mitt ledarskap och medarbetarskap.

Utmaningar

En av de stora utmaningarna som trainee har varit att planera och optimera min tid på bästa sätt. Det har funnits många spännande valmöjligheter och vikten av att kunna prioritera har därför varit mycket viktigt. Ibland har det räckt med ett möte för att skapa en förståelse. Andra praktiker har varit mer omfattande och krävt längre tid för generera kunskap att ta med i kommande sammanhang.

Tips

Mina bästa tips till framtida traineer:

  • Våga fråga - Ibland måste man påminna sig själv att det är okej att fråga. Jag har lärt mig mycket genom att ställa frågor, vilket ofta resulterar i intressanta diskussioner.
  • Gå utanför din trygghetszon - Håll presentationer och ta chansen att dela med dig av dina funderingar på möten, större sammanhang etc.
  • Ha en bra tidsplanering - Den ska vara tydlig och stämmas av kontinuerligt. Det är även viktigt att planera in luft.
  • Tid för reflektion - Skriv gärna ned vad du får göra på dina praktiker och vilka funderingar du har.
  • Ta hjälp – Det är bra att ha tät dialog med din handledare och chef. Ta även hjälp av oss tidigare traineer. Jag ger mer än gärna tips och idéer kring upplägg osv.

Även om det känns tråkigt att traineetiden är över så känner jag mig redo för nya utmaningar. Jag ser framemot att utvecklas i min nya yrkesroll och att få vara med och planera och bygga Mälarbanan på heltid.

Jag vill avsluta med att önska stort lycka till mina fantastiska traineekollegor. Jag ser framemot att jobba tillsammans med er och det känns tryggt att ha er i verket.

Amanda Key