Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Tredagars i Skåne!

Förra veckan fick vi återigen en chans att samlas för fler intressanta studiebesök, den här gången i Skåne. Shahad hade ordnat ett fullspäckat schema för tre dagar som innehöll allt ifrån elkraftförsörjningen på Öresundsbron till cykelvägar på Österlen!

Turen började på Lunds kommun där vi fick ta del av tankar, planer och utmaningar kring trafikplanering i en av Sveriges största cykelkommuner. Lunds kommun har länge arbetat för hållbara transporter och vi fick se deras "LundaMats III – hållbara resor och transporter" som är en strategi för att åstadkomma ett hållbart transportsystem i kommunen.

Under dag två spenderade vi förmiddagen på Trafikverkets kontor i Malmö. Dagen började med en presentation av tankar och reflektioner kring ledarskap av Rickard Rosenlund som är distriktschef på distrikt Syd.

Rickard Rosenlund presenterar hur komplicerat det kan vara att kommunicera inför beslutsfattande i organisationer i Sverige.
Rickard Rosenlund presenterar hur komplicerat det kan vara att kommunicera inför beslutsfattande i organisationer i Sverige.

Därefter fick vi en presentation kring projektet som kallas Flackarp-Arlöv som innefattar utbyggnad till fyra järnvägsspår på sträckan Flackarp-Arlöv (mellan Lund och Malmö) och fick träffa Malin Roberts (tidigare Knutsson) som varit trainee innan oss men nu arbetar som projektingenjör/projektledare på Investering i Malmö. Hon berättade dels om tiden efter att ha varit trainee och dels om de projekt hon arbetar med nu.

På eftermiddagen fick vi göra besök på, och i, Öresundsbron. Rolf Sundqvist från Öresundsbron höll en otroligt spännande guidad tur på både den svenska och danska sidan. Vi fick fantastiskt mycket information kring alltifrån tekniken för nya ERTMS-systemet till den nya unika floran och faunan på den artificiella ön Pepparholmen.

Rolf förklarar hur bron är konstruerad, målad och designad.
Rolf förklarar hur bron är konstruerad, målad och designad.

 

En symbios av väg och järnväg omgärdat av luft- och sjöfart!
En symbios av väg och järnväg omgärdat av luft- och sjöfart!

Vi avslutade veckan på Region Skåne där vi fick ta del av deras omfattande planarbete kopplat till transportsystemet och deras tankar och utmaningar kring det. Vi fick bland annat insyn i Skånes särskilda förutsättningar som län med flera starka tillväxtmotorer i Helsingborg, Lund-Malmö och Hässleholm-Kristianstad, kombinerat med en relativt glesbefolkad landsbygd, deras funktion som transitregion för importerade och exporterade varor samt deras regionala Superbusskoncept.

Sammafattningsvis var det tre fantastiskt innehållsrika och roliga dagar där vi diskuterat högt och lågt, stort och smått samt både väg och järnväg!

Ha det gott!

/Matilda