Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Vad händer i Göteborg?

Förra veckan träffades vi traineer, från kull 2014, i Göteborg för att få fördjupad kunskap om vad som är på gång i region väst just nu. Och tro mig, det händer mycket framöver!

Vi fick till en början en introduktion och lite historia kring Göteborg, vilket sedan följdes av en guidad busstur runt i staden. Vi avslutade eftermiddagen med ett besök i det så kallade "Älvrummet", där Anders Svensson som arbetar för Göteborg Stad berättade om den planerade Älvstaden, alltså hur Göteborg är tänkt att utvecklas kring Göta älv. Dagen till ära gjorde även några av Trafikverkets sommarjobbare oss sällskap.

Några av Trafikverkets traineer och sommarjobbare, en solig dag i Göteborg.


Dag två presenterades ett av de stora projekten som pågår i Göteborg – Västlänken. Det kommer byggas en tunnel under Göteborg för pendel- och regionaltåg och i samband med det kommer det även adderas två stationer utöver centralen. Joakim Jonsson berättade för oss om projektets tidplan, vart de står idag och vad som varit problematiskt i projekteringen. Göteborg centralstation är i högtrafik väldigt belastat och kan i princip inte ta emot fler tåg som det ser ut nu. I och med Västlänken kommer kapaciteten att öka avsevärt.

Efter dragningen om Västlänken träffade vi regionchefen Håkan Wennerström och vi hade en bra diskussion gällande de största utmaningarna som regionen har.

Ytterligare ett projekt som pågår är den så kallade Hamnbanan – den järnvägssträcka där gods från Göteborgs hamn transporteras. Karl Holmström är biträdande projektledare och berättade för oss om hur de planerar att lägga dubbelspår för att förbättra kapaciteten.

Den soliga eftermiddagen spenderades på bästa sätt med ett besök i Göteborgs hamn. Där fick vi information om deras verksamhet och även en båttur för att verkligen utforska Nordens största hamn. Jag som inte är så bekant med Göteborg förundrades över hur stor verksamhet som faktiskt finns där. Visste ni att 60 % av Sveriges containertrafik går via Göteborgs hamn?

Efter arbetsdagen så passade vi självklart på att besöka Liseberg och det var full aktivitet med femkamp som gällde. Jag gläds åt de fantastiskt fina kollegor jag har fått!

Sista dagen begav vi oss till platskontoret för Marieholmsförbindelsen. Projektet innebär en ny vägtunnel under samt en ny järnvägsbro över Göta älv.
Läs mer om projektet
Se ett filmklipp om hur en brolansering går till (Youtube)

Jag vill rikta ett stort tack till de traineer som är placerade i Göteborg och som gjorde dessa dagar möjliga! Nu vankas det snart semester för mig

/Evelina Holgersson, trainee Trafikledning Stockholm