Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Spännande dag med tema utlandspraktik!

I Trafikverkets traineeprogram ingår möjligheten att åka på utlandspraktik. Praktiken ger värdefull erfarenhet av hur andra företag och myndigheter i Europa arbetar med frågor som berör Trafikverket samtidigt som det internationella samarbetet stärks.

I tisdags bjöd 2016 års traineer på en heldag fullspäckad med inspirerande presentationer från deras utlandspraktiker. Syftet med dagen var att traineerna från 2016 skulle dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter som de fått från sina utlandspraktiker. I publiken fanns traineernas handledare och chefer, dels för att höra vad traineerna har lärt sig men även för att ta med sig lärdomar till sina respektive verksamhetsområden. Även vi från traineegruppen 2017 fick möjlighet att delta för att göra oss redo inför vår kommande utlandspraktik men även för att få umgås mer med den äldre traineegruppen.

Ida Lundskog, Amanda Blaag och Jens Paulsson svarar på om man kan sätta punkt för punktligheten. De har gjort sin utlandspraktik i Österrike på ÖBB vilket kan liknas som Österrikes svar på före detta Banverket.

Det är en stor trygghet för oss nya traineer att kunna bolla frågor och dela erfarenheter med tidigare års traineer. Att skapa en bra kontakt och sammanhållning mellan årsgrupperna är något som Trafikverkets traineeprogram verkligen har lyckats med. Dagen började med en gemensam fika vilket följdes av presentationerna.

Kartan visar i vilka länder traineerna från 2016 genomfört sina utlandspraktiker.

Under presentationerna fick vi bland annat veta att Spanien nästan enbart bygger höghastighetsjärnväg. För närvarande kör de sina tåg i 310 km/h, men de har förberett för 350 km/h. Nederländerna satsar i sin tur på cyklande där de istället för gångbanor bygger cykelvägar då de antar att befolkningen kommer att cykla istället för att promenera i framtiden. I snitt har befolkningen där 1,3 cyklar per person! På många ställen är det bilarna som får anpassa sig efter cyklisterna - "störst går först" är alltså inget som gäller i Nederländerna. I Österrike är punktlighet lika viktigt som säkerhet. Jämfört med Sverige har de en högre punktlighet för persontrafik men en lägre punktlighet för godstrafik. Då en utlandspraktik även innebär att få bo i och upptäcka ett nytt land är det vanligast att åka minst två stycken för att kunna uppleva allt tillsammans.

Presentationerna var väldigt nyttiga att lyssna på för oss nya traineer och vi har nu fullt upp med att söka efter egna praktikplatser för att kunna åka till våren, under sommaren eller nästa höst. Att åka på utlandspraktik under sitt traineeprogram är en fantastisk möjlighet som varit ett av de mest uppskattade momenten bland tidigare traineer, så det vill vi inte missa! Vi har hört det ryktas om att en av oss ska till USA bland annat...

Vi hörs snart igen!

/Linnéa Johansson & Josefin Brannestam, traineer 2017