Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Trainee i Utrecht – Sabinas blogg från tiden i Nederländerna

Hej igen! Äntligen är utlandspraktiken igång, och oj vad fort tiden går! Jag och Klara har precis avslutat vår andra vecka på vår utlandspraktik härnere i Utrecht, Nederländerna, och tänkte att det verkligen var på tiden att skriva en uppdatering kanske.

Första veckan flöt på extremt smidigt, vilket vi båda var väldigt glada över! Vi landade på lördagen och kom snabbt i ordning i vår lägenhet, vilken vi är väldigt förtjusta i båda två. Vi hade inte kunnat önska oss ett bättre ställe, den har verkligen nära till allt; stationen, kontoret, centrum, restauranger etc. Jag har själv undrat några gånger om jag kan byta min lägenhet i Stockholm mot denna..?

Vi började vår vistelse här med att lära känna vår nya hemstad, och den är verkligen hur mysig som helst. I Utrecht bor 330 772 invånare, och den rankas som Nederländernas fjärde största stad. På något sätt är staden stor, men känns ändå liten. Den är full av kanaler (såklart!) och massa små mysiga gränder man kan strosa runt i. Vi såg till att bli riktiga Nederländare ganska så direkt och gick för att hyra cyklar som vi kan ha under vår vistelse här, för ja, det man har hört stämmer. ALLA cyklar i Nederländerna. Visste ni att Nederländarna har fler cyklar än invånare? Och att 25 % av alla resor görs med cykel? Det är riktigt imponerande. Man måste dock anamma ett nytt tankesätt när man går på gatorna här nere, de första dagarna höll vi på bli överkörda av cyklister flera gånger. I Sverige är vi vana att spana efter bilar, inte cyklar... Men som tur är lyckades vi anpassa oss innan vi avled!

Det jag är i Utrecht för att kolla på är, vilket kanske har gått att läsa mellan raderna, Nederländernas arbete med cykelvägar. Det inkluderar i princip det mesta, deras arbete med korsningar, säkerhet, framtida strategier och visioner etc. Detta innebär en massa möten om dagarna med olika intressanta personer, både på Rijkswaterstaat (deras TRV, fast enbart med perspektiv på väg och inte järnväg), The Ministry (deras motsvarighet till Näringsdepartementet) och privata aktörer som brinner för Nederländernas cykelutveckling. Imorgon ska jag få vara med på en Workshop som hålls tillsammans med Trafikverket i Amersfoort, det ska bli väldigt kul! Dels att få träffa lite svenska kollegor såklart, men framförallt att verkligen få se svart på vitt hur vårt arbete internationellt kan fungera. Ingen söndagsångest inför den kommande veckan här inte!!

Klara och Sabina på sightseeing i AmsterdamOch som svensk kan man ju inte kommentera en vistelse utan att kommentera vädret! Det känns som en klassisk svensk tradition som man måste bevara. Och ja, det regnar ALLTID i Nederländerna, och så även under vår vistelse! Idag var nog första dagen med uppehåll på över en vecka... Men vi är lika glada för det, i alla fall för det mesta! Jag måste erkänna att jag i torsdagskväll var något mer bitter efter en avdelningsdag med kontoret, där 8 timmar spenderades utomhus i hällregn och storm i Rotterdam. Jag började nästan fundera på om man inte skulle signat upp för att åka till varmare breddgrader då istället!

Bjuder på en blöt bild på mig och Klara från förra helgens sightseeing i Amsterdam!

På återseende från oss i Nederländerna, vi hör säkert av oss snart igen!

/Sabina Persson