Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Här är vi på chefsmöte

Traineer på utlandspraktik i Wien

Nu har halva tiden för vår utlandspraktik gått och vi börjar känna oss riktigt hemmastadda i vår nya stad Wien.

Lite sightseeing har vi hunnit med, här är vi framför slottet Schönbrunn. Från vänster: Amanda, Ida, Jens.

Förutom alla fina byggnader, goda restauranger och bra shopping har vi lyckats lära oss en hel del om ÖBB, Österrikes svar på Banverket skulle man kunna säga. Vårt uppdrag under vår utlandspraktik är att studera punktligheten i järnvägsnätet i Österrike för att sedan kunna jämföra den med Sverige, detta på uppdrag av TTT (Tillsammans för Tåg i Tid).

Hittills har vi hittat många likheter med vårt sätt att arbeta med punktlighet, men även en hel del skillnader. Då ÖBB äger sina stationer har de ett mycket högre fokus på information till kunderna vid stört läge. De har även liksom Sverige problem med obehöriga i spår men arbetar inte lika aktivt med detta som vi gör hemma i Sverige med exempelvis stängslingsprogram.

Under de första veckorna har vi även hunnit med att besöka en av Europas största rangerbangårdar som är över 8 kilometer lång och består av 48 spår. Det var otroligt intressant att se hur en så stor rangering av godsvagnar går till och arbetet kring detta. Vi har även hunnit med ett chefsmöte med ÖBB:s främsta chefer inom infrastruktur. Trots att mötet hölls på tyska var det intressant att följa vilka frågor de tar upp och har som största fokus.

Besök vid en av Europas största rangerbangårdar

En sista sak som är värd att nämna kopplat till Wien och järnvägen var då vi fick åka med ett arbetsfordon från en underhållsplats till Wiens centralstation. Det enda som krävdes var ett snabbt samtal till trafikcentralen med meddelandet om att de hade svenskar på besök och därför behövde tid i spåret. Tänk om det vore så enkelt även i Sverige att komma ut i spåret.

Nu hoppas vi att de återstående tre veckorna blir lika roliga och lärorika som de tre första och att vi kan komma hem med många erfarenheter samt intressanta likheter och skillnader kopplat till punktligheten för att göra vår uppdragsgivare TTT och Trafikverket nöjda.

Mit freundlichen Grüßen från Wien!
/Amanda, Ida & Jens