Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vistelsen går mot sitt slut

Time flies when you’re having fun! Är det inte så man säger? Och jag kan ju verkligen inte mer än att hålla med! Sista veckan har startat och det är med skräckblandad förtjusning som jag inser att jag faktiskt ska åka hem på lördag.

Lördag!? Ska jag verkligen lämna denna stad som har kommit att ligga mig så varmt om hjärtat på bara sex veckor om ynka fyra dagar? Men samtidigt, hur fruktansvärt skönt ska det inte bli att få komma hem till sin egen lägenhet och en något mer normaliserad vardag!?

Cyklar i rulltrappa. Foto: Sabina Persson.
En annorlunda cykellösning i Rotterdam som jag fick uppleva när jag hängde på en delegation från Oslo. Här tar cyklisterna faktiskt rulltrappa ner till tunneln för att ta sig mellan norra och södra sidan staden! Foto: Sabina Persson

Sista veckan innebär att försöka knyta ihop säcken. Denna spretiga, djupa och ibland något förvirrande säck... Det började redan igår morse då jag återigen var medbjuden till en expertgrupp inom ministeriet som arbetar med cykelfrågor i Nederländerna. Denna gång var jag dock inte där för att lära, utan istället för att lära ut, tro det eller ej. Jag hade blivit tillfrågad att hålla en dragning om mina upplevelser dessa veckor, mina observationer, och även en genomgång om hur situationen ser ut i Sverige. Dragningen blev väldigt uppskattad, särskilt med en avslutning som innehöll en Youtube-film som demonstrerade cykelhjälmen Hövding, vilken de flesta faktiskt aldrig har hört talas om här nere! Imorgon förmiddag kommer jag ha en liknande dragning på kommunen, och på torsdag på Rijkswaterstaat (Vägverket). Ordet sprider sig när man är här nere en längre period, och många är nyfikna på en jämförelse mellan Nederländerna och Sverige!

Ser även väldigt mycket fram emot imorgon eftermiddag då jag ska få följa med på ett vägbygge i Amsterdam. Jag har fått väldigt lite information om detta, men om jag förstått saken rätt så är det en nedsänkning av en väg inklusive överdäckning som gäller, så himla intressant!! (Och även väldigt aktuellt då jag kommer vara delaktig i projektorganisationen runt överdäckningen av Nacka). I övrigt har jag en sista utflykt att göra på fredag. Då ska jag med Herbert Tiemens, som arbetar med cykelfrågor i provinsen ända upp till Groningen där han ska hålla en dragning på universitetet! Och ja, härnere räknas två timmars resa med tåg som en halv evighet... När jag förklarade ett avstånd i flygtimmar inom Sverige stirrade alla på avdelningen helt chockade på mig. Inrikesflyg är inte något som de är vana vid härnere där de har allt så himla nära! Groningen ska vara en av Nederländernas främsta cykelstäder, och har hittills varit en stad som jag inte haft tid eller möjlighet att besöka till min stora förbittring! Men praktiken är ju inte över förrän den är över, så när Herbert bjöd in mig till att följa med på fredag så blev jag överlycklig! Ibland ska man ha tur!

I övrigt laddar hela kontoret (och hela Nederländerna?) inför kvällens match i VM-kvalet. Stämningen kommer att vara på topp på den lokala puben ikväll, även om jag tror att jag som svensk kommer att vara något mer nöjd när kvällen är slut!!

På återseende, nästa gång i Sverige!

//Sabina Persson

Läs tidigare blogginlägg av Sabina