Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

De skapade databas

Jimmy Johansson och Melissa Melin fick sommarjobb på Trafikverket i Göteborg. I sommar har de arbetat med skyltningen på de statliga vägarna i och kring Göteborg.

– Vi har inventerat vägvisningen och sedan skapat en databas i ArcGIS, där vi har kopplat bilder på skyltar till en geografisk punkt. Vi har också lagt in lite kortare information om exempelvis vilken typ av skylt det är, säger Melissa.

– En stor del av jobbet har varit att fotografera skyltar och redigera bilder. Sammanlagt tror jag att vi har tagit runt 2000 bilder, säger Jimmy.

Tanken är att databasen ska underlätta vid omskyltningar och vid optimering av trafikflöden. För närvarande finns det inte någon sådan kartläggning i Trafikverket, så det Melissa och Jimmy gör i sommar kan beskrivas som ett testprojekt. I framtiden kan det komma att bli ett nationellt projekt.

Frihet under ansvar

Både Jimmy och Melissa tycker att sommarjobbet har varit roligt och varierande. De berättar att de har fått ganska fria händer och fått strukturera upp arbetet själva.

– Det är roligt att vi får skapa något som förhoppningsvis kommer att göra nytta och vara till hjälp för många, säger Jimmy.

Jimmy och Melissa läser till civilingenjörer med inriktning väg och vatten på Chalmers tekniska högskola respektive Lund tekniska högskola. De sökte sommarjobb på Trafikverkets webbplats.

– Jag sökte allt som fanns i branschen, men Trafikverket var topp tre på min lista över drömsommarjobb. Jag är glad att jag fick det. I höst ska jag dessutom ha praktik på samma avdelning som jag är på nu och nästa vår vill jag göra mitt examensarbete på Trafikverket. Att vara lyhörd och framåt skapar möjligheter att få nya, spännande uppgifter, säger Jimmy.

– Av de sommarjobb jag sökte var det faktiskt bara Trafikverket som var kopplat till min utbildning, säger Melissa.