Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Edona och Markus tog fram ny kartlösning

Edona Qeriqi och Markus Olsson fick i uppdrag att ta fram en lösning för att presentera Trafikverkets byggprojekt på en karta på webbplatsen. Nu finns projekten enbart sammanfattade i en lista efter län.

–  Det har varit ett utvecklande och självständigt arbete att försöka komma på en lösning på problemet, säger Edona.

På Trafikverkets webbplats finns projekten som pågår presenterade i en lista, uppdelad efter län och sorterad efter vägnummer. Men allmänheten har svårt att veta var specifika vägnummer är belägna. Därför vill Trafikverket förändra detta och gav Edona och Markus i uppgift att komma på en lösning.

– De flesta människor förstår hur de ska interagera med en karta. Vill du veta vad som pågår i din närmiljö vore det enkelt att se en karta över exempelvis vägarbeten där du bor. En karta över projekten är dessutom mer modernt och tidsenligt, säger Markus.

Edona och Markus fick själva lägga upp arbetet och komma med synpunkter och förslag.

–  Vi valde att göra intervjuer med olika personer och låta dem testa vår lösning för att se om den är användarvänlig, säger Edona.

Nu har Edona och Markus varit i Kristianstad och Jönköping och presenterat sin lösning för projektledare och kommunikatörer. Responsen har varit positiv.
Trafikverket har ännu inte beslutat om kartan ska implementeras eller inte, men förhoppningsvis kommer funktionen att testas under en tid. *

Edona har läst till en master i strategisk kommunikation på Helsingborgs högskola och Markus läser till en kandidatexamen i strategisk kommunikation med digital inriktning.

– Det har verkligen varit en lärorik erfarenhet att få arbeta i ett projekt som detta. Jag märker att jag har stor användning för det jag har lärt mig under min studietid, säger Markus.

– Jag instämmer. Dessutom har jag känt mig väldigt välkommen från dag ett. Det ansvar som vi har fått visar på vilken generös och attraktiv arbetsgivare Trafikverket är. Vi har fått eget ansvar och fullt förtroende för att vi kan klara av detta, säger Edona.


*Uppdaterat 2013-02-20: Trafikverket har beslutat att utveckla en egen kartlösning, men med god inspiration från Edonas och Markus arbete.