Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fredrik fick praktik, sommarjobb och traineetjänst – på Trafikverket

Fredrik Månsson sommarjobbar för enheterna Planering och Samhällsbehov på Trafikverket. Han har tidigare haft praktik i organisationen och i höst påbörjar han sin traineetjänst.

– Min huvudsakliga uppgift på enheten Planering är att komplettera åtgärdsbeskrivningar, det vill säga det som är själva beställningen till verksamhetsområdet Investering. Jag kompletterar även det som saknas på äldre åtgärdsbeskrivningar och lägger in nya i systemet Agresso.

Fredrik arbetar även på enheten Samhällsbehov, där han ansvarar för och svarar på planärenden. Ett planärende är exempelvis om en kommun planerar att bygga nya bostadsområden nära Trafikverkets intressen. Kommunen skickar då in en detaljerad plan till Trafikverket som får ta ställning. Fredrik sammanställer olika experters utlåtanden till ett gemensamt yttrande, som skickas tillbaka till kommunen, med en kopia till länsstyrelsen.

– Jag svarar också på en del bygglovsärenden. Det är ansökningar om att bygga till eller ändra en byggnad som till exempel ligger i närheten av statliga vägar och järnvägar. Jag måste då se till att de inte bygger för nära vägen och även tänka på hur buller påverkar omgivningen, säger Fredrik.

Erfarenheten bra till traineetjänsten

I vintras hade Fredrik praktik på Trafikverket i tre månader. I höst har han fått en traineetjänst som samhällsplanerare.

– Det känns som drömjobbet. Jag kommer att ha stor nytta av den erfarenhet som jag har fått under praktiken och nu i sommar, säger Fredrik.

Fredrik hoppas på att få se olika delar av Trafikverket under traineeprogrammet.

– Jag vill gärna vara på drift och underhåll, strategisk utveckling och investering. Under traineeutbildningen får vi även tillfälle att vara hos andra aktörer, och jag hoppas på att få vara på Näringsdepartementet eller länsstyrelsen, säger Fredrik.

”Det känns verkligen som att jag har hamnat rätt”

Fredrik har ett stort intresse för infrastruktur. Han har läst det fyra år långa samhällsplanerarprogrammet på Stockholms universitet.

– Jag har svårt att tänka mig att vara samhällsplanerare på en annan arbetsplats än Trafikverket. Än så länge har jag bara spännande erfarenheter. Det är trevlig stämning och jag har trevliga kollegor. Det känns verkligen som att jag har hamnat rätt, säger Fredrik.