Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Carl skriver förstudier åt Trafikverket

Carl Westerlund är 23 år och studerar till civilingenjör inom väg och vatten på Chalmers tekniska högskola. I sommar är han anställd av Trafikverket men arbetar på WSP samhällsbyggnad i Jönköping – för fjärde året i rad.

– Jag är väldigt intresserad av samhällsplanering och speciellt broar. Det är något jag vill arbeta med i framtiden, och att jag redan har fått in en fot i den typen av verksamhet är toppen, säger Carl.

I sommar har Carl i fått i uppdrag att skriva förstudier hos WSP för olika projekt i Trafikverket. Han har även fått komma ut på arbetsplatser och se hur det går till när vägar och broar byggs.

Tillämpar kunskaper i praktiken

– Jag tycker att jobbet är utmanade och givande. Det är intressant att tillämpa de kunskaper som vi har skaffat oss i skolan på ett verkligt projekt. Jag känner verkligen att jag tillför något på min arbetsplats, och det är roligt att göra något som kommer att hjälpa andra, säger Carl.

En förstudie påbörjas när exempelvis allmänheten, skolor eller andra aktörer har uppmärksammat ett trafikproblem som måste åtgärdas. Det kan vara ett övergångsställe som är olycksdrabbat eller en vägsträcka som måste läggas om.

– Jag intervjuar dem som är involverade och dem som påverkas av problemet, och jag ger mig själv ut och tittar på hur man kan åtgärda, utan att påverka bland annat naturlivet alltför mycket, berättar Carl.

Går att jämföra med sommarpraktik

Carl sökte sommarjobb via Trafikverkets webbplats. Sommarjobbet går att jämföra med sommarpraktik, eftersom Carl har en handledare som han kan vända sig till när det uppstår problem eller oklarheter.

– Jag får erfarenhet och ser det som en merit att ha arbetat på Trafikverket.