Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hedda registrerar olyckor och skadegörelse

Hedda Marschall Sima har precis tagit studenten och jobbar i sommar för olycksberedskapen i Kristianstad. Hon registrerar olycksfall som har med järnväg att göra. Olycksfallen kan vara allt från skadegörelse till olyckor där människor har skadats.

Hedda lägger in uppgifter från olycksutredares checklistor i en databas, för att materialet ska bli tillgängligt för alla olycksutredare.

– Allt registreras. En lins på ett signalljus kan ha gått sönder på grund av skadegörelse eller människor kan ha sprungit på spåret. Det skiljer sig väldigt från fall till fall, säger Hedda.

Hedda har också andra arbetsuppgifter.

– Jag kartlägger alla rastplatser i region Syd på en internationell webbplats, där bland annat lastbilschaufförer kan gå in och planera sina rutter. Eftersom de inte får köra hur länge som helst kan de gå in och hämta information om var de kan stanna och rasta. Sverige har inte tidigare haft registrerade rastplatser och det är ett önskemål från EU att Trafikverket ser till att det finns, berättar Hedda.

Hedda sökte sommarjobb via Trafikverkets webbplats och skickade även en ansökan till huvudkontoret i Borlänge.

– Min pappa jobbar på Trafikverket och jag har en kompis som har arbetat här och som trivdes jättebra. Därför tänkte jag att det var värt att prova, säger Hedda.

Hedda är än så länge nöjd med sommarjobbet.

– Jag har jättetrevliga kollegor och chefer som jag har fått bra kontakt med, och det känns verkligen som att jag har kommit in bra på arbetsplatsen. Från början skulle jag få jobba i fem veckor men nu ska jag jobba i ytterligare tre. Det känns jättebra och det tyder ju på att jag gör ett bra jobb, säger Hedda.

Kommer du ha nytta av sommarjobbet i framtiden?

– Ja det tror jag. Jag har fått mycket mer förståelse för hur allting fungerar och inser nu hur mycket som ligger bakom i samhället för att saker och ting ska fungera. Sedan är det bra att få en inblick i arbetslivet överlag också och jag har fått många nya kontakter, säger Hedda.