Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Helen sommarjobbar vid vägkanten

Helen Berggren är sommarvikarie för andra året i rad på Trafikverket i Stockholm. Hennes uppdrag i sommar är att undersöka artrika vägkanter.

– Det är ett roligt och självständigt arbete och jag får besöka vägkanter på väldigt vackra platser, såsom skärgårdsöar och ängskanter på landet.

En del av de vägkanter som Helen undersöker är sedan tidigare utmärkta som artrika, men en del kan vara artrika enligt analyser av kartor. Helen får då göra en övergripande inventering av blommor och växter och göra en områdesbeskrivning, där hon tittar på om marken är fuktig och om det är en solig plats. Trafikverket vill ha kännedom om artrikedomen på olika platser för att kunna planera slåtter av gräs vid vägkanterna.

Slåtter påverkar artrikedomen

 – Man kör ju slåtter på vägarna varje år, vanligtvis i början av sommaren. Om jag hittar en artrik vägsträcka så brukar slåttern senareläggas, säger Helen.

Till vardags läser Helen ett kombinationsprogram på Stockholms universitet, där hon under fem år läser till en master i biologi och till gymnasielärare i biologi och naturkunskap.

Jag är väldigt intresserad av natur, och under min tid här har jag fått en större inblick i vad man kan arbeta med som biolog. Det känns jättebra att ha fått in en fot på Trafikverket och att få jobba med något som har en koppling till det jag läser, säger Helen.

Fick jobbet via kontakter

Helen berättar att hon sökte sommarjobb via webbplatsen, men att hon hade kontakter på kontoret i Stockholm som rekommenderade henne.

Alla är väldigt trevliga och hjälpsamma här; det är en skön arbetsplats. Jag får se så mycket när jag är ute. En dag stötte jag på en stor älgtjur och häromdagen höll jag på att kliva på en huggorm. Det gick bra bägge gångerna!
Jag är väldigt målmedveten och ambitiös i det jag gör. Det kan förhoppnings ta mig rätt långt, säger Helen.