Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Alexandra jobbar i EU-projekt

I sommar ingår Alexandra Strand i ett projekt som heter ”Together on the move”, ett EU-samarbete mellan fem länder där syftet är att integrera invandrare i transportsystemet och främja hållbara transporter.

Den på fritiden jazzdansande tjejen Alexandra , som i höst läser sin femte termin på medievetarprogrammet vid Södertörns Högskola, sökte och fick sommarjobb på Trafikverket i Stockholm.

Såg sommarjobbet som värsta guldchansen

När telefonen ringde och Alexandra fick veta att hon skulle få sommarjobba på Trafikverket blev hon mer än glad. Nu, efter fyra veckors jobb, märks det tydligt att hon trivs väldigt bra, både på arbetsplatsen och med sina arbetsuppgifter.

Redan under de första dagarna fick Alexandra medverka på ett stort möte med representanter från de länder som är med i ”Together on the move”. Det gav henne snabbt en bra grund att stå på och underlättade hennes kommande arbetsuppgifter. I sommar ska hon hjälpa till med att ta fram en kommunikationsplan och skapa en broschyr, som senare kommer att användas i vuxenutbildningar i svenska språket.

– Det är långt ifrån samma trafikregler och kunskaper om miljön i olika delar av världen. Därför är det viktigt att personer som kommer till Sverige och EU får kännedom om hur det fungerar här. I utbildningsmaterialet använder vi oss av fem olika moduler: säker gång, säker cykling, energieffektiva och hållbara transporter, kollektivtrafik och eco-driving, säger Alexandra. 

Bra erfarenhet

Alexandra är mycket intresserad av EU och politik. Därför tycker hon att möjligheten att få jobba inom ett projekt som inte bara rör Sverige, utan hela Europa, är otroligt spännande.

– Mina arbetsuppgifter är helt perfekta  och jag är glad att jag får möjlighet att testa det yrke jag har fastnat för – informatör. Jag känner att jag har en viktig roll i projektet. Det jag gör kommer att hjälpa andra människor och det gör att arbetet blir väldigt motiverande och roligt, säger Alexandra.

Praktikplats på Trafikverket lockar

Under sin sista termin på det tre år långa medievetarprogrammet har Alexandra möjlighet att välja praktik.

– Jag är till hundra procent säker på att jag kommer söka praktikplats på Trafikverket. Jag har blivit väldigt väl bemött, och det är inspirerande att arbeta med människor som har stor kunskap om så vitt skilda områden, säger Alexandra.