Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Niklas undersöker trafiksäkerheten vid busshållplatser

Niklas Nordström arbetar i ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och Bodens kommun, där hans uppgift är att inventera de hållplatser som används av skolbussarna i Boden. Uppdraget är en del i projektet Säker skolväg för barn.

Projektet syftar till att Trafikverket och Bodens kommun ska veta var eleverna kliver av och på bussarna och vilka förhållanden som gäller på varje enskild plats. Niklas tittar på vilken belysning som finns, vilka hastigheter som gäller, hur mycket trafik det är, hur platsen är belägen och hur det ser ut allmänt på platsen. Om det är dålig sikt eller bristfällig belysning eller om det saknas vägmärken som märker ut hållplatsen bör detta åtgärdas för att göra det säkrare för eleverna.

Inventeringen mynnar ut i en rapport

– Det tog mig två veckor att åka med samtliga skolbussar i Bodens kommun, vilket gjorde att jag nu har lärt mig namnet på alla byar i området. Jag intervjuade även busschaufförerna och frågade hur de upplever av- och påstigningsplatserna. Efter det har jag lagt in informationen i en databas och jag ska även skriva en rapport om detta. Rapporten ska lämnas till Bodens kommun, tekniska kontoret, barn- och utvecklingsförvaltningen och till Trafikverket. Eventuellt ska även länstrafiken få den, säger Niklas.   

Niklas har ritat ut alla hållplatser på en karta och markerat dem med olika färger, där röd innebär farlig plats, gul en plats som inte är säker och behöver åtgärdas och grön en plats som är bra ur trafiksäkerhetsperspektiv.  

Niklas sökte sommarjobb via Trafikverkets webbplats.

– De kontaktade mig och erbjöd mig jobb i det här projektet, och det är verkligen ingenting jag ångrar. Det är ett skitroligt jobb eftersom jag vet att resultatet kan göra skillnad för väldigt många människor. Jag känner också att jag kommer att ha stor nytta av det här sommarjobbet, både i min utbildning och i framtida jobb, säger Niklas.