Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sommar på Trafikverket

Sommaruppdraget – Kommunikation i Trafikverket

För andra året i rad sommarjobbar Ellinor Hagstadius på Trafikverkets lokalkontor i Malmö. Hennes huvuduppgift är att ta reda på hur vi arbetar med kommunikation i våra projekt.

Vem är Ellinor?

Jag är en 28-årig tjej från Lund som länge ville bli gymnasielärare. Jag har läst svenska och religion och har dessutom en kandidatexamen i engelska. För ett och ett halvt år sedan bytte jag spår och började i stället studera media- och kommunikationsvetenskap. Sommaren därpå, 2010, fick jag sommarjobb hos er och i år är jag tillbaka igen.

Vad har du för roll på Trafikverket?

Sommaren 2010 arbetade jag med att utveckla annonser och att få Trafikverket att nå unga via sociala medier. I år undersöker jag hur Trafikverket fördelar budget och kommunikationsinsatser i olika investeringsprojekt. Jag försöker ta reda på var informatörer lägger mest kraft genom att titta på faktiska kommunikationsplaner och genom att prata med informatörer runtom i organisationen. Syftet med undersökningen är att få fram en modell för ett gemensamt arbetssätt på nationell nivå.

Hur kommer det sig att du sökte jobb hos oss?

Jag fick reda på att jag kunde söka sommarpraktik via er hemsida, så jag fyllde i en intresseanmälan där under våren 2010. Ett tag senare fick jag komma på intervju och därefter var jobbet mitt. Jag trivdes väldigt bra och hade jättekul och därför ville jag jobba här i år igen. Dessutom har jag längtat efter att få omsätta min teori i praktik, vilket jag verkligen får göra här.

Vad finns det för positivt och negativt med jobbet?

I mitt arbete är det frihet under ansvar som gäller. Jag har ansvar för mitt projekt och planerar mina dagar själv. Friheten i jobbet gör också att jag ställer höga krav på mig själv, vilket kan vara en prövning i sig, men också väldigt utvecklande. Jag lär mig enormt mycket eftersom jag ständigt träffar nya människor, och det är även spännande att vara på en arbetsplats som nyligen genomgått en stor organisationsförändring.

Hur är Trafikverket som arbetsgivare?

Min uppfattning är att Trafikverket är en bra och öppen arbetsgivare som uppmuntrar kommunikation mellan olika avdelningar. Det finns så mycket kunskap på de olika avdelningarna och jag tycker det är viktigt med en öppen arbetsplats för att kunna sprida kunskapen.

Kommer du ha nytta av din anställning i framtiden?

Absolut. På Trafikverket får jag gå in på djupet och verkligen ta reda på hur informatörer förhåller sig till kommunikationsinsatser i olika projekt. Jag får studera varför vissa metoder väljs framför andra och hur tankarna och diskussionerna går i ett projekt. Det är perfekt för mig som är i början av min karriär.

Vad krävs för att få ett sommarjobb som ditt?

Det är en fördel att ha läst media- och kommunikationsvetenskap och även ha en viss arbetslivserfarenhet. Viktigast av allt är dock att vara intresserad av kommunikation i alla former, ha en fallenhet för språk och tycka om att gräva ner sig ordentligt i ett ämne. Tycker man till exempel om att skriva uppsatser kommer man älska det här jobbet, avslutar Ellinor med ett skratt.