Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sommar på Trafikverket

Sommaruppdraget – Miljöprover med Sophia

Sophia valde att sommarjobba på Trafikverket i Göteborg för att få testa sina kemikunskaper utanför gymnasielabbet och lära sig mer om samhällsutveckling.

Vem är du?

Jag är en 17-årig tjej från Göteborg. Till hösten ska jag gå mitt sista år på Mimers hus gymnasium där jag läser Da Vinci-programmet.

Vad gör du hos oss på Trafikverket?

Jag arbetar med projektet Bana väg i väst, som är en utbyggnad av väg- och järnvägstrafiken mellan Göteborg och Trollhättan. I projektet jobbar jag bland annat med att ta miljöprover av vatten och ha möten med fastighetsägare som berörs av projektet. Sen gör jag också en hel del administrativt arbete på vårt kontor i Ramstorp. Jag bestämmer själv hur mina dagar ser ut och följer ofta med någon av mina kollegor när de ska iväg på olika uppdrag.

Hur kommer det sig att du sökte jobb på Trafikverket?

Jag tycker att samhällsutvecklare verkar vara ett intressant yrke, och jag vill gärna utbilda mig till det efter gymnasiet. Att sommarjobba på Trafikverket var därför en bra möjlighet att lära mig mer om yrket.

Vad finns det för positivt och negativt med jobbet?

Jag lär mig jättemycket varje dag och det finns ständigt olika saker att arbeta med. Eftersom jag får samarbeta med kollegor från flera yrkeskategorier får jag en bra inblick i vem som gör vad under ett projekt, och dessutom är kollegorna enormt trevliga. En nackdel är att jag inte har körkort än, så jag är ständigt beroende av att åka med mina kollegor.

Hur är Trafikverket som arbetsgivare?

Jag tycker att de är mycket bra. När jag började hade vi ett stort informationsmöte där jag fick sätta mig in i projektet, och sen har mina kollegor gjort att jag känt mig välkommen.

Kommer du ha nytta av din anställning i framtiden?

Det tror jag verkligen; jag har fått lära mig massvis med nya saker, bland annat att göra ritningar i programmet CAD, ta vattenprover, mäta ut var en väg ska dras med mera. Dessutom vet jag nu vad yrkena innebär, vilket gör det lättare för mig att själv veta vad jag vill arbeta med.

Vad krävs av andra för att få ett sommarjobb som ditt?

Du behöver ingen speciell utbildning, men det är en fördel om du är intresserad av miljö och tycker att biologi och kemi är roligt. Annars räcker det att ha en positiv inställning och en vilja att lära sig.