Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sommar på Trafikverket

Sommaruppdraget – Rastplatsvärd

Bröderna Adam och Oskar sökte sommarjobb hos Trafikverket och blev anställda tillsammans. Deras uppdrag är att se över rastplatserna runtom i Jönköpings län.

Vilka är Adam och Oskar?

Vi är två bröder som ursprungligen kommer från Borås. Nu bor vi i Jönköping där jag (Adam) studerar media- och kommunikationsvetenskap. Oskar pendlar normalt till Göteborg där han läser till läkare.

Ni arbetar som rastplatsvärdar – vad innebär det?

Det innebär att vi under sommaren åker till alla rastplatser runtom i Jönköpings län. Vårt uppdrag är att se hur Trafikverkets entreprenörer sköter sig när det gäller gräsklippning, toalettrengöring, soptömning, borttagning av klotter med mera. Dels gör vi själva en bedömning, dels delar vi ut enkäter och tar reda på vad trafikanter tycker om rastplatsen. Under tiden vi är på rastplatsen finns vi även tillgängliga för frågor som trafikanterna har.

En annan del av uppdraget är att uppdatera Trafikverkets hemsida med information som rör rastplatserna i länet. Det kan vara allt från att berätta om det finns handikapptoalett eller om det finns restauranger i närheten.

Hur är Trafikverket som arbetsgivare?

Hur bra som helst. Vi har blivit bra bemötta av våra chefer och fått den utbildning vi behöver. Vi rekommenderar verkligen andra att söka jobb inom Trafikverket.

Hur fick ni det här jobbet?

Min (Oskars) flickvän hade det här jobbet i fjol och hon trivdes, så vi skickade in en ansökan via er hemsida. Vi sökte var för sig, men skrev att vi gärna ville arbeta tillsammans. Det är praktiskt att vi känner varandra och dessutom har vi jobbat tillsammans tidigare, så vi vet att det fungerar bra.

Vad finns det för fördelar med att jobba som rastplatsvärd?
Vi träffar mycket folk hela tiden, vilket är väldigt kul. De flesta vi möter är glada och positiva eftersom många är ute på semester. Det är även skönt att vara utomhus mycket nu i sommartid, men samtidigt är det trist när det regnar. Arbetet är annars väldigt fritt och vi planerar våra dagar och arbetstider själva, samtidigt som vi får se mycket av Jönköpings län. Trafikverket är mycket angeläget om att rastplatserna ser inbjudande ut så att trafikanterna väljer att ta en paus när de blir trötta. Vi känner därför att jobbet är uppskattat och att vi är en del av trafiksäkerheten i länet.

Tror ni att ni kommer ha nytta av jobbet i framtiden?

Vi tror att den kontakt  vi har med människor i sommar kommer att vara bra för vårt kommande yrkesliv. Särskilt jag (Oskar) kommer ha stor nytta av mötet med människor i min framtida roll som läkare.

Vad krävs av andra för att få jobba som rastplatsvärd?

Du behöver ingen speciell utbildning men du ska vara social, utåtriktad och ansvarstagande. Eftersom jobbet är så pass fritt ställer det krav på att du själv kan planera dina dagar och få saker gjorda. Du ska även ha körkort och kunna prata engelska. Det är en merit om du kan tyska, men med ett bra kroppsspråk klarar du dig långt, avslutar bröderna.