Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Gustaf kontrollerar vägarbeten

Gustaf Samuelsson sommarjobbar som kontrollant av vägarbeten. Uppdraget är rikstäckande, vilket innebär att han reser land och rike runt för att se att Trafikverkets entreprenörer följer de regelverk som finns.

– I år ska jag bland annat göra kontroller i Region Norr så i nästa vecka flyger jag till Luleå, säger Gustaf.

Att genomföra kontrollerna i Norrland leder till en hel del bilåkande och Gustaf menar att man bör trivas med att vara själv om man ska arbeta som kontrollant. Samtidigt tycker han det är en förmån att få se den vackra naturen som skiljer sig en hel del från naturen hemma i Jönköping.

På Trafikverket arbetar totalt fyra personer med kontroller arbete på väg. I sommar förstärker Gustaf enheten. Arbetet är viktigt eftersom de följer upp att entreprenörerna på vägarbetarna har en säker arbetsplats och att trafikanterna kan komma tryggt förbi.

– Det bästa är när vägarbetet ser ut som det ska enligt regelverket då är kontrollerna lättare att genomföra, säger Gustaf.

En annan uppgift som Gustaf Samuelsson har är att utbilda personalen på plats och svara på eventuella frågor de har. Om en entreprenör inte blir godkänd efter kontrollen kan de behöva betala en avgift. Till sin hjälp har Gustaf bland annat kompendiet "IFS 2009:4" som han kallar kontrollanternas Bibeln eftersom den innehåller lagar och förordningar som vägarbetarna måste följa, men det är inte deras viktigaste instrument, utan istället är det kameran.

− Att ta bilder på hur det ser ut på platsen är vårt främsta vapen.

Vad är det bästa med sommarjobbet?

– Det bästa med sommarjobbet är friheten och det förtroende jag har när det gäller det arbete jag utför. Jag känner att mitt arbete bidrar till en säkrare arbetsmiljö och en tryggare bilväg för trafikanterna.

När Gustaf gick i åttonde klass gjorde han sin praktikvecka hos en kontrollant på dåvarande Vägverket. Efter gymnasiet hörde han av sig och undrade om de hade några sommarjobb.

– De två första somrarna fick jag inte kontrollera vägarbeten men nu är det min andra sommar där jag får göra kontroller själv.

Något som han inte förstod då men som står klart nu är att praktiken fick en stor inverkan på hans yrkesval. Gustaf blev nyligen färdig högskoleingenjör med inriktning Väg- och vattenbyggnadsteknik på Jönköpings tekniska högskola. I höst väntar en masterutbildning i Göteborg. I framtiden vill Gustaf arbeta som byggledare eller projektledare.

– Jag tror absolut att jag kommer att ha nytta av det jag gör nu i mitt framtida arbete. Eftersom jag får komma ut på så många olika vägarbetsplatser och se hur arbetsledare och platschefer jobbar kan jag plocka med mig det bästa från varje plats. Dessutom får jag massvis med kontakter i branschen och det är ju aldrig fel.