Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ida har arbetar med cykelbanor i stockholmsregionen

Ida Olesen utbildar sig till civilingenjör i lantmäteri och i sommar har hon tillsammans med en kollega ansvarat för två projekt som handlat om den nya cykelplanen som ska börja gälla i Stockholmsregionen.

− I det ena projektet har vi inventerat statens cykelvägar i regionen.

Trafikverket håller tillsammans med flera andra aktörer på att uppföra en ny cykelplan. Målet med den nya planen är att det ska förbättra möjligheterna att arbetspendla med cykel. Det kommer bland annat göras genom att bygga ut, men framför allt bygga ihop, det befintliga cykelvägnätet.

Inventering av cykelvägar

Ida och hennes kollega Johan Sandström har därför inventerat Trafikverkets cykelvägar och tittat på i vilket skick de är. De har bland annat kollat på vägbredden, om de haft belysning och hur vägen varit avskild från annan trafik. För att få en första uppfattning om hur vägläget sett ut har de tittat på satellitbilder över vägarna men de har även varit ute och tittat på dem. Något som man behöver göra på många ställen är att rusta upp dem på olika sätt.

I det andra projektet har de sammanställt remissvar om cykelplanen.

Lärorikt att arbeta självständigt

För Ida som snart börjar läsa sitt fjärde år på civilingenjörprogrammet i lantmätare är Trafikverket en välkänd framtida arbetsgivare. Men en sak som gjort att hon fått upp ögonen för dem är att de har besökt högskolan och haft föreläsningar där och bland annat pratat om den juridiska delen av att upphandla mark.

− Det var superbra och gav en inblick i vad de gör, det är inte alltid man har koll.

Ida berättar att hon trivts bra på sommarjobbet och att hon tycker att perioden varit väldigt lärorikt. En sak som hon fått öva på är att arbeta självständigt.

− Jag har lärt mig att ta mig ann ett projekt själv och bara kunna bolla frågor och tankar med min kollega. Sen har jag fått jobba i kartprogrammet GIS som vi lär oss använda i min utbildning vilket är bra.