Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ronni sommarjobbar som spårtekniker

På Trafikverket i Gävle har Ronni Bashiry fått sitt första sommarjobb- sju veckor som spårtekniker. Han tycker att det både har gått bra och varit kul.

− Det har varit riktigt skönt men en bra arbetsplats och vänliga kollegor.

Snart är Ronnis sju veckor långa sommarjobb som spårtekniker över. Han har haft en fulltecknad sommar eftersom arbetet började två dagar innan skolan slutade. Som tur var gick det att lösa, men nu ser Ronni fram emot lite ledigt innan höstterminen drar igång.

Med koordinatsättning hittas rätt plats snabbare

Ronni har hjälpt sina handledare med uppgifter som de inte haft tid at göra men som behöver bli gjorda. Hans främsta uppgift har varit att koordinatsätta plankorsningar och driftplatser på samtliga bandelar i Region Mitt. Hans arbete kommer hjälpa Trafikverket och deras entreprenörer att snabbare komma fram dit de ska när de behöver utföra reparationer och liknande. Det har varit ett rätt stort projekt där Ronni koordinatsatt över 1 800 platser. Han har även klassificerat olika järnvägsträckor efter hur många ton de klarar av att bära.

− Det känns bra att få göra något som Trafikverket får användning av sen, säger Ronni.

Nya erfarenheter och lärdomar

Det här är Ronnis första sommarjobb och det har trotts flera långa veckor och tidiga dagar inte avskräckt honom. Han tycker att han har lärt sig mycket och att arbetsplatsen och kollegorna varit hjälpsamma och välkomnade. Ronni har framför allt gillat att koordinera plankorsningar och så fick han följa med sina handledare när de skulle på en inspektionsresa för att bedöma spårstandarden mellan Storlien och gränsen mot Norge. Det tyckte han var coolt och intressant.

− Under deras semester har jag fått klara mig själv och det har varit nyttigt att försöka komma ihåg allt de lärt mig och arbeta själv.

Att som femtonåring får ett sommarjobb är inte helt enkelt och Ronni är mycket nöjd med att har lyckats med det. Hans ansökan via Trafikverkets hemsida gav utdelning. Men Ronni tycker att det är synd att inte fler personer i hans ålder fått chansen att sommarjobba eftersom man i den åldern behöver pröva hur det känns att vara ute i arbetslivet och gå upp tidigt varje morgon istället för att ha sommarlov.

− Då kanske man förstår att man behöver plugga vidare och satsa, det har i alla fall kickat igång mig, säger Ronni.

I höst ska Ronni börja läsa på teknikprogrammet på gymnasiet i Gävle. Målet är sedan att han ska börja läsa till tekniker.

− Har du något tips till andra som funderar på att söka sommarjobb?

− Jag tycker att det bara är att söka och välja det jobb som man tror blir bäst. Sen gäller det att lyssna och fråga mycket på jobbet. Då gör du ett bra jobb, i alla fall det bästa du kunde göra.