Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Alexandra sommarjobbar på Investering i Luleå

Ingenjörsstudenten Alexandra Edlund har under sommaren arbetat i Luleå med att bland annat färdigställa överlämnanden och delta i studiebesök och byggmöten. Hon beskriver det som ett arbete där man får lära sig nya saker varje dag.

Alexandra Edlund är 24 år och läser sista året på Väg och vatten på Luleå tekniska universitet. Hon är född och uppvuxen i Örebro, men har flyttat norrut för studierna och den härliga norrländska vintern.

Idrott har alltid varit en del av hennes liv, och en stor kommande träningsutmaning är att delta i tävlingen Toughest i Umeå nästa vår.

Något som en del inte vet om Alexandra är att hon är med i en brädspelsförening i Luleå. En gång i veckan ses medlemmarna för att spela spel, vilket är underhållande och kul för att man alltid träffar nya personer. Alexandra föredrar spelet Smallworld framför andra spel. Det är ett spel som sätt och vis liknar det klassiska spelet Risk eftersom man med trupper ska erövra landområden på spelplanen. Skillnaden är att vid varje parti spel så slumpas olika trupper ihop med olika förmågor, vilket gör varje spelomgång unik. Det är även lite fantasiinspirerat eftersom trupperna exempelvis är trollkarlar, alver, jättar och troll.

Fått fördjupade kunskaper

Alexandra sökte sig till Trafikverket för att hon tyckte det verkade vara en spännande organisation med många kompetenser.

– I sommar har jag varit på Investering i Luleå. Där har jag haft lite blandade uppgifter, mestadels har jag varit inne på kontoret och hjälpt till att färdigställa överlämnanden och utfört andra administrativa uppgifter. Men jag har även fått vara med på en hel del studiebesök och byggmöten. Jag har till exempel varit i Rensjön och sett på ett växelbyte på Malmbanan och varit i Gällivare för att se ett spårbyte, berättar Alexandra.

Sommaren på Trafikverket har varit kul och lärorik. Det finns mycket att se, speciellt om man tar för sig och frågar. Hon tycker att hon har lärt sig nya saker varje dag. Senast lärde hon sig att använda ett mixerbord och fick även delta på sin första lantmäteriförrättning. Alexandra har tidigare arbetat i anläggningsbranschen, men har i sommar även fått fördjupade kunskaper om planläggningsprocesser.

Första men definitivt inte sista sommaren

Sommarjobbet har även gett inblick i hur verksamheten fungerar.

– Jag följt lite olika projektledare, och det har förstärkt min insikt om att alla yrkesroller i ett projekt är viktiga, och att alla behövs för att nå ett lyckat resultat. Det finns ju så många intressanta roller som jag skulle vilja testa. Teknisk specialist är en av dem; projektingenjör hade också varit kul att prova på, säger hon.

Alexandra avslutar med att berätta att det har varit hennes första men definitivt inte sista sommar här på Trafikverket. Hon hoppas kunna komma tillbaka till nästa år när hon ska göra sitt examensarbete vid universitetet.