Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Alice samlar och utformar statistik

Alice Graf Brolund har i sommar arbetat med att samla och utforma statistik över projekten inom verksamhetsområde Underhåll. Syftet är att underlätta vad som ska göras i fortsättningen.

Alice Graf Brolund 19 år och tog studenten från naturvetenskapliga programmet med inriktning samhälle i våras. Hon beskriver sig själv som en person med breda intressen och som tycker att det är roligt med variation. På fritiden ägnar hon sig åt teater och musik.

Alice fick tipset av en familjemedlem att söka till Trafikverket och tyckte att det lät intressant efter att ha besökt Trafikverkets webbplats.

Fått kunskap om hur en stor myndighet fungerar

Under sex veckor i somras arbetade hon i Borlänge inom verksamhetsområde Underhåll, på avdelningen för anläggningsutveckling.

– Jag har haft olika uppgifter under sommaren, till exempel har jag gjort flera presentationer av projekten som pågår inom verksamhetsområde Underhåll. Jag har samlat statistik över projekten och har fått bestämma lite själv hur den statistiken ska se ut och hur jag ska presentera den. Det betyder att det har blivit mycket jobb med Powerpoint och Excel. Det mesta jag gör ska användas av de andra på avdelningen efter att jag har slutat, som en överblick över vad som redan görs eller har gjorts inom verksamhetsområdet. Mitt arbete ska förhoppningsvis göra det enklare att diskutera vad som ska göras i fortsättningen, berättar Alice.

Det som var utmanande i arbetet var att kategorisera och värdera information eftersom hon inte har varit insatt i projekten. Men hon poängterar att utmaningarna har gett lärdomar. Alice har i första hand fått kunskap om hur en stor myndighet fungerar. Hon ser det som en bra erfarenhet och tror inte att det är många i hennes ålder som får chansen att testa på den här typen av  jobb. Dessutom har hon fått inblick i att det finns många olika tjänster inom Trafikverket och att det går att byta mellan olika sorters arbeten inom myndigheten. Alice tillägger att det är en fördel att ha initiativförmåga och att inte vara rädd för att fråga om hjälp.

Frihet under ansvar

– Jag vet inte vad jag skulle förvänta mig innan jag började, förutom att det skulle bli en hel del jobb vid datorn. Jag hade bara fått en kortfattad beskrivning så jag var lite nervös. Men Trafikverket har tagit bra hand om sommarjobbarna och jag har aldrig känt mig bortglömd på något sätt. Tvärtom har det ordnats flera föreläsningar som varit riktade mot just oss sommarjobbare, säger Alice.

Det roligaste med sommarjobbet tycker Alice har varit roligt att få fria händer med vissa uppgifter och att själv få bestämma innehåll och utformning på exempelvis statistik. Hon tycker även att det har varit värdefullt att hon har kunnat hjälpa till med något som kommer att kunna vara användbart för verksamhetsområdet framöver.