Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Felicia har koll på ritningsbildkort

Historiestudenten Felicia Söderqvist organiserade i somras gamla ritbildningskort som jämfördes med databasen IDA. Hon arbetade med materialservice och gillade de dagliga fikarasterna med arbetskamraterna i Nässjö.

Felicia Söderqvist är 20 år gammal och utbildar sig till historiker vid Linköpings universitet. Hon har sedan tidigare en gymnasieutbildning vid det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning samhällskunskap från Brinellgymnasiet i Nässjö. Felicia beskriver sig själv som en glad person som är intresserad av friluftsliv, litteratur och spel av olika slag. Hon tillägger att några av hennes bästa egenskaper är noggrannhet och ambition. För att samla på sig erfarenheter och dryga ut studentkassan skickade hon in en ansökan om sommarjobb till Trafikverket.

Ett arbete som kräver en hel del hjärnverksamhet

Felicia arbetade i Nässjö med materialservice inom verksamhetsområde logistik i åtta veckor under sommaren. Arbetsuppgifterna bestod huvudsakligen av att sortera gamla ritningsbildkort och jämföra dem med en databas som kallas för IDA. Hon beskriver det som ett ganska monotont arbete men som kräver en hel del hjärnverksamhet.

– Den största utmaningen har varit hur man ska lösa problemet med var vissa bildkort ska sorteras. De ändras med vissa intervall och då måste man tänka till ordentligt hur man ska hantera dem och vad man ska skriva i dokumentet där de dokumenteras, berättar Felicia.

Egenskaper som är bra att ha när man arbetar med dessa uppgifter är att man är envis samt försiktig med materialet och att man någorlunda lätt kan sätta sig in i det system som korten sorteras efter. Man bör också ha viss datorvana. Dessutom är goda kunskaper om ord och meningsuppbyggnad till stor nytta eftersom de sorterade korten ska benämnas eller beskrivas.

Stor nytta inför framtida yrke som historiker

Felicia har i sitt arbete lärt sig mycket om hur och vad olika beståndsdelar inom järnvägen är uppbyggda av och hur man går till väga för att hitta ritningar på sådant som hör Trafikverket till.

– Det är fullt möjligt att detta kan komma till stor nytta i mitt framtida yrke som historiker, eftersom man då ibland är tvungen att hantera just sådana källor i sitt material, säger Felicia.

Trafikverket som arbetsgivare har väckt ytterligare intresse

Felicia tycker att Trafikverket är en bra arbetsgivare och hon är glad över att hon blev anställd under så pass lång tid på heltid.

– Det roligaste har varit att umgås med arbetskamraterna på fikarasterna. De är en tämligen lättsam och humoristisk samling. Jag skulle gladeligen arbeta på Trafikverket fler gånger om man vill anställa mig. Jag skulle nog vilja påstå att arbetet har väckt ytterligare intresse, avslutar Felicia.