Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hildur fick sommarjobb med mobility management

Trafikverket och Trafikkontoret i Göteborg bör samordna sitt arbete med mobility management för att trafiken ska fungera även i byggskeden. Det konstaterade Hildur Ómarsdóttir i sin masteruppsats och fick sommarjobb på Trafikverket i Göteborg.

Hildur Ómarsdòttir är civilingenjör med inriktning väg- och vattenbyggnad. Sin kandidatexamen tog hon hemma på Island, sedan byggde hon på med en masterutbildning på Chalmers i Göteborg.

– Jag vill jobba med trafikfrågor så jag läste "Infrastructure and environmental engineering" och blev klar med min examen i juni, berättar Hildur.

Hon och studiekamraten Maritha Grek gjorde sin masteruppsats på Trafikverket i Göteborg på ämnet mobility management. Den handlade om hur trafikstörningar ska minska vid byggen. Bra skyltning och tillfälliga eller nya vägar förbi byggprojekt är viktiga både för biltrafik och cyklister. Slutsatsen i examensarbetet var att Trafikverket och Trafikkontoret i Göteborg jobbar ganska olika med begreppet mobility management och behöver samordna sitt arbete för att minska störningarna.

Kreativt

– Vi fick båda två sommarjobb här efter att vi presenterat vår uppsats för Trafikverket. Sommarjobbet innebar att vi fick jobba vidare utifrån våra slutsatser och föreslå hur de två organisationerna kan samverka vid omläggningar av cykelvägar under byggskeden. Det var roligt att få jobba kreativt och jag känner att vi har gjort nytta.

Hildur och hennes studiekamrat har gått igenom regelverk, tittat på skyltning, provcyklat och varit ute vid investeringsprojekt för att se hur det fungerar. De har också haft kontakt med Göteborgs trafikkontor.

– Vi vill ju att folk ska cykla mer och då måste cykelvägarna fungera även förbi byggen, säger hon.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag ska söka jobb och hoppas få något som passar min utbildning, kanske med mobility management på Trafikverket eller någon liknande organisation. Först ska jag ha lite semester hemma på Island, sedan kommer jag tillbaka hit och söker jobb. Den här typen av jobb finns inte på Island även om vi försöker bygga fler cykelvägar och skapa mer kollektivtrafik även där, avslutar Hildur.