Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Gustav jobbar med att förebygga kontaktledningsfel i järnvägssystemet

Möt byggingenjörsstudenten Gustav Hagström som blev positivt överraskad av sin arbetsplats. Under sommaren arbetade han på kontoret i Skövde inom drift och underhåll med att förebygga kontaktledningsfel i järnvägssystemet.

Gustav Hagström är 21 år gammal och läser till byggingenjör på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. När han inte studerar ägnar han sig åt musik och konditionsidrott; främst orientering och längdskidor.

Bestämde sig för att söka efter en lunchföreläsning

Gustav bestämde sig för att söka sommarjobb på Trafikverket efter att ha varit på en lunchföreläsning där Trafikverket  presenterade sig och berättade om möjligheterna till jobb och karriär. Gustav såg det som en attraktiv och spännande arbetsgivare och tyckte att rollen som beställare lät lockande.

Han arbetade på kontoret i Skövde inom drift och underhåll för hela Sverige på kontaktledningssidan. Hans arbetsuppgifter bestod främst i att hjälpa till att förebygga kontaktledningsfel genom att felsöka systemet och analysera de avvikelser han hittade för att sedan skicka dem vidare till rätt instans. Gustav berättar att arbetet är ganska varierande, ingen avvikelse är den andra lik. Han fick grotta ner sig i vissa problem och analysera orsaker, åtgärder och förbättringsmöjligheter. Det kunde ibland kännas som ett detektivarbete – något som han tycker är stimulerande och roligt.

Utmaningar på daglig basis

– Jag stöter dagligen på utmaningar i mitt arbete, den ena helt olik den andra. En av dom större fick jag dock i början när jag behövde sätta mig in i allt som heter kontaktledning och förstå hur denna fungerar i minsta detalj. Det var mer avancerat än vad jag kunde tänka mig och jag fick läsa på mycket, berättar Gustav.

Han berättar att han har lärt sig mycket om specialområdet kontaktledning, vilket han upplevt som både spännande och roligt. Det är något han kommer att ta med sig i framtiden och förhoppningsvis få nytta av. Tack vare att han har jobbat nära sin handledare har han fått bra insyn i hur det är att arbeta som ingenjör på Trafikverket och även i den stora roll som Trafikverket spelar i transportsverige.

– För att få ett sommarjobb som mitt tror jag det är viktigt att man har ett snyggt CV, är driven som person och tycker att det är roligt med nya utmaningar. Jag har fått nytta av mycket jag lärt mig på Chalmers och jag tror det är en fördel att vara ingenjörsstudent, säger han.

Inblicken i Trafikverket har förstärkt hans beslut

Gustav blev positivt överraskad av uppgifterna han har fått göra i sommar. Han har fått en större roll än vad han från början förväntade sig eftersom han har arbetat nära flera ingenjörer och känt sig som en del i utvecklingen.

– Mitt sommarjobb har förstärkt mitt beslut att arbeta som ingenjör i framtiden. Jag har fått bättre inblick och vet mer vad det innebär. Jag har dock öppnat mig för ett bredare spektrum inom yrket, eftersom jag har sett att det finns många spännande och intressanta grenar att fördjupa sig inom. Mycket har varit roligt under min period här. Att jag har haft trevliga kollegor samt känt att jag verkligen varit med och gjort något nyttigt som fört utvecklingen framåt är några exempel, avslutar Gustav.