Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kajsa arbetar med att underlätta information och kommunikation

Kajsa Johnsson arbetade under sommaren i Göteborg med att samla information om olika projekt på Trafikverket. Hon hjälpte också till med att etablera en grundstruktur till ett arbetsrum på intranätet där informationen samlades så att den blev lättsökbar.

Kajsa Johnsson är 22 år och börjar i höst sin fjärde termin på statsvetarprogrammet med inriktning mot media - och kommunikation vid Göteborgs universitet. Hon har även läst 1,5 år affärsjuridik på Högskolan i Jönköping. På sin fritid tycker hon om att träna, umgås med familj och vänner, och följa bra serier. Hon har väldigt blandade intressen, till exempel samhällspolitiska frågor, inredning och resor för att upptäcka spännande kulturer.

Trafikverkets synlighet motiverade

Hennes ambition var att hitta ett sommarjobb där hon fick använda sin kompetens och sina personliga egenskaper för att göra ett bra och meningsfullt arbete, både ur arbetsgivarens och sitt eget perspektiv. Kajsa läste på Trafikverkets webbplats och fick intrycket av att vi var en spännande och nytänkande myndighet med många möjligheter.

– Trafikverkets arbete syns verkligen ute i samhället. Det tycker jag är väldigt motiverande och det var det som gjorde att jag ansökte om sommarjobb här, säger Kajsa.

Kajsa arbetade i sommar inom avdelning Trafikledning, utveckling och förvaltning (TLl). Stor del av verksamheten drivs utifrån projekt i syfte att förbättra och effektivisera organisationen och arbetssättet för den operativa personalen på Trafikledning, men också för att övervaka och förvalta befintliga förhållanden. Hon satt i Göteborg tillsammans med flera andra på avdelningen, men hade även kollegor som satt på andra orter i Sverige. Det fungerade bra, eftersom alla möten skedde genom kommunikationsverktyget Lync.

Arbetade med att underlätta information och kommunikation

Arbetsdagarna såg olika ut, men Kajsas huvudsakliga arbetsuppgifter var alla del i ett pågående förbättrings- och effektiviseringsarbete för de avdelningar inom verksamhetsområde Trafikledning som arbetar med verksamhetsutveckling. Arbetet har varit administrativt och kreativt med blandade arbetsuppgifter.

– Det första jag fick göra när jag började här var att kontrollera och uppdatera information om olika verksamhetsutvecklingsprojekt i ett SharePoint-arbetsrum som jag sedan överförde till ett nytt SharePoint-arbetsrum. I det nya arbetsrummet hjälpte jag till att lägga grundstrukturen för ett lättnavigerat informationssökande om projekten, berättar Kajsa.

Kajsa arbetade bland annat med en sammanställning av pågående projekt på TLl. Sammanställningen användes sedan för att utforma ett presentationsmaterial att använda både inom och utanför avdelningen. I dialog med en kommunikatör diskuterade hon hur hennes material kunde ligga till grund för presentationen. Hon har även hjälpt till att göra flera Powerpoint-presentationer, bland annat en med fokus på Trafikverkets mål och vision inför enhetsdagarna på TLl.

Att lära känna verksamheten

Det roligaste tycker Kajsa har varit att lära känna verksamheten eftersom det har gett ett spännande perspektiv på det hon ser ute i vardagslivet. Hon har lärt sig mycket om Trafikverket som organisation och om hur trafikledning fungerar både inom väg och järnväg. Hon tillägger att hon blev förvånad över vilket spännande område Trafikledning är att arbeta med.

– Något annat som varit roligt är friheten och förtroendet jag fått i mitt arbete; det har verkligen varit utvecklande för mig som person. I början var jag väldigt osäker eftersom jag inte fått arbeta lika självständigt i tidigare anställningar. Men min handledare och mina kollegor har varit fantastiska på att peppa och stötta, vilket gjort att jag känt mig trygg i min roll. Det är väldigt bra arbetsklimat här och jag har uppmuntrats till att vara nyfiken och fråga, säger Kajsa.

Spännande medborgarperspektiv

Det har även varit lärorikt att rent praktiskt få chansen att reflektera kring den teori hon lärt sig under sin utbildningstid. Kajsa nämner att det känns spännande att återgå till studierna i höst med nya erfarenheter i ryggsäcken. I sina arbetsuppgifter har hon fokuserat mycket på den kommunikationsvetenskapliga delen av sin utbildning, men berättar att det också har varit spännande att se arbetet ur ett statsvetenskapligt perspektiv.

– Som statsvetare blir det ofta fokus på det politiska planet. Jag vet ju att regeringen verkställer riksdagens beslut för resor och transporter genom myndigheter som Trafikverket, men det är spännande att även få se implementeringsprocessen av dessa planer i praktiken, berättar Kajsa.

I många av Trafikverkets projekt finns spännande planer för framtidens resande. Här ser hon även arbetet ur ett medborgarperspektiv. Just detta samband tycker hon gör arbetet på Trafikverket så spännande.

Idéer som värdesätts

– Jag är positivt överraskad över hur väl jag blivit mottagen på Trafikverket. Det har verkligen känts som att mina idéer värdesätts och att jag är en tillgång i organisationen. Mitt intryck är att Trafikverket satsar mycket på sin personal och jag har fått uppfattningen att chefer och kollegor tycker det är viktigt att alla trivs. Jag hade ingen aning om hur mina arbetsuppgifter skulle se ut, bara att det skulle röra sig om administrativt arbete. Arbetsuppgifterna har varit mycket friare och mer kreativa än jag förväntat mig, men det har bara känts roligt att få tänka mycket själv, berättar hon.

Arbetet har väckt intresse

Kajsa berättar att hennes intresse väcktes för Trafikverket som arbetsgivare eftersom det är en spännande verksamhet med många utvecklingsvägar. Hon har även blivit mer intresserad av organisationskommunikation, vilket är en del i hennes medie- och kommunikationsvetenskapliga inriktning.

– Trafikverket har en omfattande verksamhet och organisationsstruktur där processerna för kommunikationen i många fall är komplexa. Att se detta i praktiken har varit väldigt spännande och något jag skulle kunna tänka mig att jobba med i framtiden, avslutar Kajsa.