Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Andrea har ett givande arbete med kontraktsuppföljning

Ekonomen Andrea Appenborg har i sommar arbetat i Jönköping med kontraktsuppföljning för olika projekt. Hon beskriver det som ett givande arbete som kräver beslutsamhet, tålamod och vilja.

Andrea Appenborg är 22 år och fick i juni sin kandidatexamen i offentlig förvaltning med inriktning förvaltningsekonomi vid Göteborgs universitet. På fritiden tycker hon om att resa, vara ute på havet och segla, läsa böcker och umgås med vänner. Det många inte vet om Andrea är att hon tidigare har varit tävlingssimmare vilket fortfarande är ett stort intresse. Anledningen till att hon sökte sommarjobb på Trafikverket var att hon tyckte att det verkade vara en bra arbetsplats och tidigare hade hört gott om myndigheten. Det är även en plats som hon kan tänka sig att arbeta på i framtiden.

Följde upp projektkostnader

Arbetsplatsen i sommar har varit i Jönköping inom verksamhetsområde Investering där hon arbetade med kontraktsuppföljning under åtta veckor.

Andrea arbetade tillsammans med sin kollega med att se över kontrakt för olika projekt inom Investering. Arbetet innebar att hitta projektens fakturor i ekonomisystemet Agresso och därigenom fastställa slutsumman för varje projekt. Slutsumman jämfördes därefter med kontraktssumman. Därutöver kontrollerade hon fakturornas information utifrån vissa kriterier. Ibland fick hon kontakta projektledare för ytterligare information.

Krävs en vilja att föra uppdraget framåt

– Hela jobbet har känts givande och det har varit många utmaningar. Den största har varit att lära sig den delen man gör i Agresso; att hitta och se över fakturorna samt att komma rätt i systemet. Det har därför varit viktigt att lära sig systemet för att förstå och analysera, säger Andrea.

Andrea berättar att det är en fördel att ha en utbildning med inriktning ekonomi för att klara uppgifterna och att man tar arbetet på allvar. Det är även bra att vara strukturerad, ha en vilja att föra uppdraget framåt och att försöka vara insatt i det man gör. Det är också betydelsefullt att kunna arbeta både självständigt och i grupp för att få ett resultat. Andrea tillägger att det är viktigt att vara intresserad av sin arbetsplats för att förstå hur allt hänger samman.

Har fått en bra grund från Trafikverket

Det roligaste med arbetet tycker Andrea är att få inblick i Trafikverket och se hur det går till i praktiken.

– Även om jag har arbetat inom verksamhetsområde Investering har jag fått kunskap om andra områden genom samtal med medarbetarna på Trafikverket. Jag har fått ett varmt mottagande av alla, känt mig delaktig och kom snabbt in i avdelningen fastän jag var sommarjobbare. Redan första dagen kände jag att det här kommer att bli en bra sommar.

Andrea avslutar med att berätta att hon tycker hon har fått en bra grund från Trafikverket och att hon har blivit intresserad av liknande arbeten inom ekonomi.