Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Marcus är sommarnotarie på juridikavdelningen

Sommarjobbet har förstärkt hans intresse för juristyrket. Möt juriststudenten Marcus Söderholm som arbetade som sommarnotarie i Borlänge under elva veckor med att handlägga skadeståndsärenden för vägrelaterade frågor.

Marcus Söderholm är 26 år och kommer ursprungligen från Falun. Nu bor han i Uppsala med sin sambo där han läser juristprogrammet. Han har läst åtta terminer på juristutbildningen och nu återstår bara examensarbetet. Sedan barnsben har Marcus varit väldigt sportintresserad, framförallt av fotboll och favoritlaget Arsenal som han följer. I Uppsala spelar han innebandy med division tre-laget IBK Uppsala Teknologer. När tid finns försöker han läsa skönlitterära böcker men det kan hända att en del datorspelande kommer i vägen.

Efter kontaktdagen var valet enkelt

Det var flera anledningar som gjorde att Marcus sökte sig till Trafikverket för sommarjobb. Han känner sedan tidigare personer som jobbar där och de trivs väldigt bra på arbetsplatsen. Den största anledningen till att han sökte var den kontakt han fick med Trafikverket på Kontaktdagen (Uppsalastudenternas egen arbetsmarknadsmässa för jurister) i höstas. Det var första året som myndigheten medverkade och han fick ett väldigt trevligt bemötande av verksjuristen Anna Löwenhamn Lundberg på Trafikverkets juristavdelning.

Utredde och gav beslut i ersättningar för skador

Marcus arbetade på avdelningen Juridik och planprövning i Borlänge under elva veckor. Där jobbade han som sommarnotarie på juridikavdelningen.

Arbetsdagarna på Trafikverket kunde variera väldigt mycket. Framförallt har Marcus handlagt ärenden om krav på ersättning för vägrelaterade skador, enligt allmänna skadeståndsrättsliga regler. Med vägrelaterade skador menas skador till följd av vägens skick eller som uppstått i samband med Trafikverkets drift- och underhållsåtgärder, såsom skador på fordon, personskador för gång- och cykeltrafikanter och skador på egendom längs vägarna. Vissa dagar hade han mycket telefon- och mejlkontakt med många olika personer, till exempel skadelidande trafikanter, försäkringsbolag och Trafikverkets entreprenörer. Andra dagar kunde han fokusera mer på skrivandet och själva handläggningen.

Ett tufft men utvecklande och intressant arbete

– Den största utmaningen har varit den kontakt jag haft med trafikanter och även andra. Jag har aldrig tidigare varit van att få stå till svars för besked som jag har lämnat ut. Det är inte alltid vi är överens om vad som står i beskedet. Att då få försöka förklara sig och bistå denne så gott det går oavsett vilket humör de har varit på kan ibland vara knepigt. Det var något som jag bävade för i början men som går mycket bättre nu efter ett par veckor, berättar Marcus.

Med den självständighet han har haft under sommaren har han lärt sig att stå för de besked han har lämnat ut. Som tidigare nämnt kan det bli diskussioner med trafikanter antingen per mail eller telefon. Då gäller det att förklara hur verksamheten tänker och varför vi på Trafikverket gör de bedömningar som vi gör. Den förmågan att kunna utrycka sig i ord är något som Marcus tycker har varit väldigt nyttigt.

Har fått upp ögonen för rättsområdet

– För att klara av uppgifterna behöver man dels plugga juridik. Sedan tror jag det är bra att åtminstone ha pluggat sex terminer och blivit klar med grundutbildningen för att få en övergripande bild av alla olika rättsområden. Eftersom man får ta en hel del samtal och vissa kan vara riktigt jobbiga då krävs det en hel del av en. Jag tror även att man behöver nå en viss mognadsnivå för att klara av det här jobbet. Jag skulle säga att det behövs åtminstone tre års universitetsstudier innan man är redo. Först då börjar man bli tillräckligt mogen för att kunna ha samtal med trafikanter på ett sådant sätt att man både ger dem och en själv rättvisa, säger Marcus.

Sommarjobbet på Trafikverket är Marcus första juridiska jobb vilket har förstärkt hans intresse för yrket. Han nämner att det har varit lärorikt och intressant att äntligen får arbeta med kvalificerade juridiska frågor. Han tycker det har varit roligt att få jobba med skadeståndsrätt under sommaren eftersom han inte hade sett det som ett område han skulle jobba med i framtiden. Efter att ha jobbat med det nu under sommaren skulle han helt klart tänka sig att jobba vidare med skadeståndsrättsliga frågor.

Trafikverket som arbetsplats

– Jag är riktigt väldigt nöjd med min tid här. Har jag haft några problem har det alltid funnits någon som kan hjälpa mig att lösa felen. Det har även varit en introduktionsföreläsning för sommarjobbare och det har funnits möjlighet att lyssna på seminarier via kommunikationsverktyget Lync. Trafikverket har varit duktiga på att välkomna oss som sommarjobbar här, berättar Marcus.

Det roligaste med sommarjobbet tycker Marcus har varit kontakten och samarbetet med alla andra jurister på avdelningen. Även om han har jobbat självständigt har han aldrig varit ensam. Om han har någon fråga eller behöver bolla idéer med någon är det alltid en dörr öppen hos någon av de andra juristerna som jobbar med ståndsrättsliga ärenden. Han berättar att alla har varit väldigt välkomnande och måna om att de som sommarnotarier ska trivas.

– Vi fick bra stöd i början då vi fick en handledare som agerade som ett skyddsnät. Det gjorde det verkligen enkelt att komma in i arbetet och tillsammans med att det alltid finns någon att bolla med har det varit en väldigt trevlig tid på juridik, avslutar Marcus.