Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Elma analyserar transportsystemet i Sverige år 2035

Möt civilingenjörsstudenten Elma Basic som sökte till Trafikverket för att se hur teorier förverkligas i praktiken. I somras arbetade hon i Solna med att analysera hur Sveriges transportsystem kan komma att se ut år 2035.

Elma Basic är 21 år och ska börja på sitt fjärde år på utbildningen Civilingenjör – design och produktframtagning på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Hon har valt att fördjupa sig inom industriell produktion, vilket hon kommer ta en masterexamen i så småningom.

Anledningen till att hon sökte sig till Trafikverket för sommarjobb var att det kändes passande eftersom hennes kandidatexamensarbete inom maskinkonstruktion handlade mycket om tåg. Under examensarbetet tog hon kontakt med Trafikverket, SL och SJ för att få mer information om bland annat kontaktledningar och strömavtagare. Elma tyckte det skulle vara spännande att få se mer av hur arbetet verkligen såg ut på Trafikverket och bilda sig en egen uppfattning, och inte bara förlita sig på den bild som medierna förmedlar.

Förutspår Sveriges framtida transportsystem

Elma fick en plats på kontoret i Solna och jobbade inom verksamhetsområde Samhälle under sex veckor i somras. Hon arbetade främst med att göra en omvärldsanalys av hur transportsystemet i Sverige kan tänkas se ut år 2035.

– Jag arbetade tillsammans med sommarjobbarna Evelina Stadin, Jacob Tersander och Kim Ekberg och vi satt alltid i ett grupprum i stället för på kontoret för att kunna diskutera arbetsprocessen. Vi fick själva sätta upp ett schema för hur vi ville arbeta, och kom gemensamt fram till hur vi ville lägga upp arbetet. Vanligtvis sökte vi information på nätet samtidigt som vi skrev och analyserade den information vi hittade. Emellanåt hade vi gemensamma diskussioner och möten tillsammans med handledarna. Ibland har det även funnits seminarier att lyssna på, vilket har varit väldigt intressant eftersom vi då fick veta hur andra delar av Trafikverket fungerar, berättar Elma.

En vilja att utveckla samhället till det bästa

Elma nämner att den största utmaningen i arbetet har varit att lägga upp en plan inför det breda arbetsområdet. Arbetet presenterades i form av en rapport och en muntlig presentation inför medarbetare på Trafikverket.

För att klara av arbetet krävs det att man är intresserad av att utveckla samhället till det bästa och att man kan arbeta effektivt, både självständigt och i grupp.

– Jag har lärt mig mer om att samarbeta i grupp och framförallt att planera ett helt projekt från grunden. Sedan har jag lärt mig väldigt mycket om hur Trafikverket arbetar, vilket har varit riktigt spännande. Det kommer troligtvis att ge mig mycket i framtiden, säger Elma.

Erfarenheterna i sommar har lett till ett ökat intresse

På frågan om Trafikverket var som hon hade tänkt sig svarar Elma att myndigheten är mycket större än hon trodde och att hon bara har fått positiva överraskningar av att arbeta hos oss. Hon tycker det är en bra arbetsplats med härliga och hjälpsamma kollegor. Det här har bidragit till att Elma har blivit ännu mer intresserad av yrket.

– Det roligaste med mitt arbete har varit att få arbeta i grupp och att få skriva om så intressanta saker. Sedan har det även varit trevligt att så många velat ta del av vårt arbete. Det var många som tackade ja till att få komma på slutpresentationen och som sedan ville ta del av rapporten, avslutar Elma.