Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rodrigue ser över tillgängligheten på rastplatser

Han har alltid velat arbeta med något som hjälper andra människor. Miljövetaren Rodrigue Al Fahel arbetade i sommar i Göteborg med att se över tillgängligheten av rastplatser. Syftet är att underlätta vistelsen för personer med funktionsnedsättningar.

Rodrigue Al Fahel är 24 år och är nyligen utexaminerad som miljövetare med inriktning mot kulturgeografi, vid SMIL-programmet på Handelshögskolan i Göteborg. Han har även en högskoleexamen inom belysningsplanering vid högskolan i Jönköping. Han är född i Libanon men har bott i Nässjö i Småland under större delen av sitt liv. Rodrigue beskriver sig själv som en person som tycker om att spendera sin lediga tid med volleyboll, basket, musik och gott umgänge.

Intresse för transportfrågor och planering

Han sökte till Trafikverket eftersom han blev intresserad av transportfrågor när han läste en kurs inom ämnet i skolan. Dessutom visste han att Trafikverket är en stor organisation som kan erbjuda en variation av arbeten inom planering.

– Det är svårt att säga exakt vad som krävs för att få ett arbete, säger Rodrigue. Det första steget är självklart att ta sig tid att skriva ett ärligt och personligt brev om vem man är, men framförallt vad man brinner för och varför man vill jobba på arbetsplatsen. Det är också fördelaktigt att vara seriös med sina studier och vara aktiv på arbetsmarknaden; för mig var det genom extrajobb vid sidan om. Ett tips är att blanda praktiska och teoretiska kurser i skolan. Jag tyckte att de gav mig självförtroendet att veta att jag har både en grundförståelse i teorin och att jag kan implementera den kunskapen i praktiken, berättar Rodrigue.

Ett kreativt arbete som kräver analys av människors förutsättningar

Rodrigue arbetade i Göteborg inom kortsiktig planering under åtta veckor i sommar. Rodrigue och hans kollega som också sommarjobbade fick i uppdrag att se över tillgängligheten på rastplatser i Halland, Västergötland och Värmland. Syftet var att underlätta för personer med funktionsnedsättningar att vistas på rastplatserna.

Arbetet skedde efter en mall för att mäta och analysera rastplatserna. Det kunde till exempel handla om att gångvägar inte var avfasade, att det inte var hårdgjort kring informationstavlan eller att spolningsknappen satt för högt upp på toaletten för personer med funktionsnedsättningar. Rodrigue och hans kollega hade även i uppgift att räkna godsplatser på rastplatserna och på andra privata platser som upptäcktes under deras rutt. En vanlig dag började med att de förberedde mallar till dagens destinationer. De tog med sig sina verktyg såsom vattenpass och måttband och tog sig sedan ut med bil till rastplatserna. Efter att ha utfört arbetet dokuenterade de informationen i form av text och bilder. Den största utmaningen tycker Rodrigue har varit att planera in så att de klarar av att analysera alla rastplatser under åtta veckor; han var dock inte orolig eftersom han kom väldigt bra överens med sin kollega och allt har fungerat bra.

– Jag gillade mitt sommarjobb för att det är ett kreativt arbete som kräver att jag ska tänka själv och analysera utifrån människors förutsättningar. Jag har alltid velat arbeta med något som hjälper andra människor och detta kändes absolut som ett sådant arbete, berättar Rodrigue.

Betydelsefull inblick i den riktiga världen

Rodrigue poängterar att det som var bra med arbetet är att han har fått inblick i hur planering går till i den riktiga världen. Han lär sig hur andra tänker när det gäller exempelvis tillgänglighet. Efter att ha besökt många rastplatser börjar han se mönster på lösningar som verkar fungera. Det är även betydelsefullt att vara öppen för information och kunskap. Om man ska arbeta inom planering behöver man arbeta tvärvetenskapligt och vara nyfiken på allt som kan vara till hjälp för uppgiften, berättar Rodrigue. Något han kommer att ta med sig från sommarjobbet är bättre förståelse för hur en myndighet som Trafikverket fungerar, och vikten av att myndigheten tar hänsyn till och planerar på ett sätt som gör att så många som möjligt kan ta del av de funktioner som finns ute på vägarna.

Trafikverket som arbetsgivare

– Arbetet är väldigt inspirerande och passar utmärkt till ett sommarjobb. Jag uppskattar att Trafikverket har litat på oss och vår kunskap. De var tydliga redan från början med att vi kan ändra på den mall vi fick av dem om vi ansåg att det var för uppgiftens bästa. Kontoret här är fullt av trevliga människor som gärna hjälper till vid frågor. Dessutom är själva byggnaden trivsam och vacker. Allt som allt är Trafikverket en väldigt bra arbetsgivare. Roligast har varit att uppleva Sverige och alla de trevliga turisterna där ute, och sen skadar det inte att få vara utomhus under den varma sommaren, avslutar Rodrigue.