Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Eirini arbetade med att förhindra trafikfaror

Hennes intresse för trafiksystemets funktion och påverkan på samhället ledde till ett sommarjobb. Eirini Pierrou har under sommaren arbetat i Solna med att bedöma brister i plankorsningar för att komma fram till lämpliga åtgärder.

Eirini flyttade från Aten till Stockholm för tre år sedan och är snart en utexaminerad trafikplanerare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, där hon studerar masterprogrammet Transportation and Geoinformation Technology. Hon har sedan tidigare en civilingenjörsexamen inom landsbygd och lantmäteri, med inriktning mot stadsplanering vid National Technical University of Athens.

Med säkerhet som ledstjärna

Hennes stora intresse för hur trafiksystemet fungerar och hur det påverkar stad och medborgare är anledningen till att hon sökte sommarjobb. Eirini deltog i några av Trafikverkets föreläsningar under sin masterutbildning och hade därför kännedom om att det är en stor organisation som erbjuder varierade arbeten till studenter.

– Arbetsorten har varit i Solna, inom verksamhetsområde Underhåll under sex veckor, fortsätter Eirini. De huvudsakliga arbetsuppgifterna har bestått av att bedöma brister i plankorsningar, för att sedan komma fram till lämpliga åtgärder. Bristerna hittas med hjälp av webbsystemet PLK, vilket underlättar påpekande av faror och åtgärder vid behov.

Olika perspektiv och självständighet har uppskattats

Den största utmaningen i Eirinis arbete har varit när det funnits brister i järnvägen. Det finns många aspekter som påverkar säkerheten för människor, och hon poängterar att det därför är otroligt viktigt att vara noggrann. Hon har fått mer kunskap om hur man kan arbeta inom en stor organisation och menar att det är betydelsefullt att alla medarbetare kommunicerar olika aspekter av samma ämne för att nå optimala lösningar.

– I början var jag orolig över att inte kunna förstå eller lösa någonting, men så blev inte fallet. Min handledare var positiv till att besvara alla frågor och hjälpa mig vid problem. Jag fick även möjligheten att arbeta självständigt, vilket är jätteviktigt för en nyexaminerad student. Det är intressant att det finns så många olika perspektiv och ämnen, vilket har gjort arbetet variationsrikt, avslutar Eirini.