Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Erika arbetade med ersättning av skador

Sommarjobbet har gett en bra introduktion till arbetet som jurist. Studenten Erika Samuelsson har arbetat med skadeståndsärenden, som sommarnotarie i Borlänge under tio veckor.

Erika bor i Uppsala där hon ska påbörja sin åttonde termin på juristprogrammet. När hon inte studerar eller arbetar tycker hon om att träna allt från Friskis till lagsporter och skidor. Hon är även musikintresserad och spelar trummor i ett band.

– Jag sökte till Trafikverket för att jag tyckte att det lät som ett roligt och intressant jobb. Jag har tidigare arbetat på Transportstyrelsen och har trivts bra med att vara på en myndighet. Det kändes därför rätt att söka till en myndighet som Trafikverket där jag kunde få chansen att jobba med juridik. Sedan var det ett stort plus att Trafikverkets juridikavdelning ligger i Borlänge, eftersom jag har min familj kvar i Dalarna och helst vill tillbringa somrarna här, berättar Erika.

Ett tufft men utvecklande arbete

Hon har arbetat som sommarnotarie under tio veckor med skadeståndsärenden där skadelidande kräver ersättning för vägrelaterade skador. Det kan handla om skador på fordon eller på egendom längs vägarna, vilka har uppstått till följd av vägens skick eller i samband med Trafikverkets drift-och underhållsåtgärder. En vanlig dag kan innehålla allt från att utreda och handlägga ärenden, skriva besked och delta i möten, till att ha kontakt med skadelidande och entreprenörer.

När man arbetar med skadeståndsärenden har man mycket kontakt med både skadelidande och entreprenörer. Det är därför viktigt att man har lätt för att prata med människor och att man kan förklara juridiken på ett enkelt sätt. En utmaning har varit att på att enkelt och tydligt sätt förklara juridiken som beskeden bygger på för någon som inte är jurist. Att förklara och få en upprörd skadelidande att förstå vad vårdslöshet och orsakssamband innebär, är inte alltid det lättaste. Erika upplever dock att hon har haft fördel av att tidigare ha jobbat i kundtjänst på en myndighet och att hon därför är van vid att ha kontakt med allmänheten via telefon och mejl. Några av de saker som kommer att vara till användning från sommarjobbet är erfarenheten av att skriva besked samt kunna stå till svars för innehållet och att på ett enkelt sätt förklara innebörden av ett beslut.

Lärorik sommar som förstärkt intresset

– Det har varit väldigt roligt att arbeta på riktigt med verkliga fall. Efter en sommar på juridikavdelningen på Trafikverket vill jag mer än någonsin börja arbeta med juridik. Jag har haft en mycket lärorik sommar på en arbetsplats med härlig stämning och gemenskap. Jag har känt mig välkommen från första stund och våra handledare har varit mycket duktiga och funnits där om vi behövt hjälp. Det märks att hela avdelningen vill att vi sommarnotarier ska trivas. Trafikverket har varit fantastiskt som arbetsgivare, och arbetsuppgifterna har varit som jag tänkt mig, om inte bättre, avslutar Erika.